Evenementen Amsterdam december 2018

Hier vind je een greep uit de evenementen in Amsterdam in de maand december 2018, gesorteerd op datum. De evenementenkalender wordt dagelijks aangevuld. Staat er niets van jouw gading bij? Doe een gratis speurtocht door de oude stad of volg een interessante wandelroute met de gratisplattegrond met wandelroutes en bezienswaardigheden.

Amsterdam Light Festival

amsterdam light festivalData: 29 november 2018 t/m 20 januari 2019
Locatie: Binnenstad van Amsterdam
In de stad zijn verschillende sculpturen, projecties en installaties te zien van hedendaagse (internationale) kunstenaars. Water Colors is de vaarroute, deze neemt je mee langs de grachten van de historische binnenstad die verlicht zijn door kunstwerken. Dit jaar is het thema van het Amsterdam Light Festival 'The Medium is The Message'; de rol van licht in het overbrengen van een boodschap en de stad Amsterdam als medium voor het vertellen van bijzondere verhalen staan in deze editie centraal. Buiten de binnenstad staat ook de rest van de stad in het teken van de kleurrijke lichten: er zijn veel musea die meedoen met het festival en allerlei activiteiten voeren de bezoeker mee in de innovatie van lichtkunst. Kijk voor meer informatie over de kunstwerken en het programma op de website van het ALF.

Soldermissen

Ons' Lieve Heer op Solder AmsterdamDatum: 2 december 2018 om 11.00 uur
Locatie: Ons' Lieve Heer op Solder
In Parijs zijn er altijd al kunstenaarsmissen, door die inspiratie ontstond ook in Amsterdam voor kunstenaars een 'subparochie'. Met een eigen pastoor vierden de kunstenaars hun mis in de zolderkerk. Vanuit deze traditie is er nog altijd, elke eerste zondag van de maanden oktober tot en met mei, een ochtendmis. De missen beginnen om 11.00 uur. Toegang voor kerkgangers is gratis. Na afloop is er koffie in het museum.

André Vrolijk's Talentenjacht op MS de Jordaan

André Vrolijk TalentenjachtDatum en tijd: 2 december 2018 van 18.30 tot 21.30 uur
Locatie: MS de Jordaan
Gratis entree
André Vrolijk, accordeonist in hart en nieren, vaste begeleider van o.a. het Zwanenkoor, bekend van radio en televisie. Innemend, altijd vriendelijk met een groot hart voor zijn zingende medemens. André Vrolijk en MS De Jordaan gaan in 2018 op zoek naar zangtalent waarmee André eind 2018 een CD op gaat nemen. Man/ Vrouw, (klein) koor, iedereen kan zich aanmelden om aan André's Talentenjacht mee te doen. Je kunt gratis aan boord stappen; consumpties en happen uit de kombuis tegen betaling aan boord verkrijgbaar. Meedoen: meld je hier aan!

Café Concerto

Café Concerto ZiltDatum en tijd: 2 december 2018 van 20.30 tot 23.00 uur
Locatie: Café Zilt
Alexander van Eerdwijk en Bas Vliegenthart presenteren een klassieke muziekprogramma met wisselende samenstellingen en verrassende stukken. Maandelijks onder de noemer Café Concerto, kan je komen luisteren naar een keur van zeer getalenteerde jonge muziekanten die op de eerste zondagavond van de maand de aanstaande werkweek een stuk dragelijker maken. Kom genieten van hele fijne klanken en het uitgebreide drankenassortiment van dit heerlijke bier- en whiskycafé.

Rebecca & Friends

Rebecca FriendsDatum en tijd: 9 december 2018 van 15.00 tot 18.00 uur
Locatie: Kapitein Zeppos
Toegang: Gratis
Iedere tweede zondag van de komende maanden zullen Rebecca en haar friends bij ons te vinden zijn op het podium in café Zeppos om jullie een heerlijke muziekmiddag te bezorgen. Verwacht een enorm breed Jazz-repertoire, maar ook Spaanse, Braziliaanse en Franse chansons zullen de revue passeren. ortom, een heerlijke zondagmiddag in Zeppos!

De wonderbaarlijke reis van Doctor Faust

Data en tijd: 9, 23, 26 en 28 december 2018 om 15.00 uur
Locatie: Amsterdams Marionetten Theater
Prijs: volwassenen € 16,00, en kinderen € 7,50
Doctor Faust in het Amsterdams Marionetten TheaterAl die stoffige boekenwijsheid... Doctor Faust heeft er schoon genoeg van. Hij wil zélf de wereld ontdekken. Hij zoekt zijn heil bij de Magie en sluit een pact met de duivel: Mefisto is zijn gids bij zijn reis door de tijd en over de continenten. Casperl, het knechtje van Faust, staat heel anders in het leven dan zijn geleerde meester. Zijn motto: 'geniet en pluk de dag!' Veel mensen kennen het Faust-verhaal over de man die zijn ziel aan de duivel verkoopt vooral door het beroemde werk van Goethe. Maar lang vóór Goethes tijd speelde de mythische Faustfiguur al een rol in het volkspoppenspel. Vanaf de late Middeleeuwen is het traditie dat elk poppentheater zijn eigen Faust-verhaal maakt. Ook het AMT maakte een eigen versie. Muziek speelt daarin een centrale rol. Een spannend avontuur vol magie en tovenarij, met humor én een vleugje filosofie. Koop hier je kaarten.

Kerstfeest op de Dam

kerstfeest op de DamDatum en tijd: waarschijnlijk 9 of 16 december 2018 om 19.00 uur
Locatie: De Dam
Al sinds 2011 organiseert de EO het jaarlijkse muzikale kerstfeest op de Dam. Tijdens dit evenement wordt het kerstverhaal op een bijzondere manier verteld. Verschillende bekende Nederlandse artiesten vertolken zowel oude als nieuwe kerstliedjes tijdens solo optredens of in bijzondere combinaties. Het evenement wordt op eerste kerstdag uitgezonden, maar om alvast in de stemming te komen kan je de opname bijwonen tijdens de sing-along met (kerst)klassiekers op de Dam! Geniet samen van goede muziek, een lekker warm drankje en vooral van heel veel gezelligheid.
Kijk voor meer informatie op de website. De toegang voor dit evenement is gratis.

Excursie: Westerkerk

Datum en tijd: 14 december 2018 om 13.30 uur
Locatie: Westerkerk, Amsterdam
Kosten: € 12,50 per persoon
WesterkerkDe Westerkerk werd door Hendrick de Keyser ontworpen en in opdracht van het Amsterdamse stadsbestuur tussen 1620 en 1631 gebouwd. Het gebouw was niet de eerste kerk in Amsterdam, maar wel de grootste, die als protestantse kerk werd gebouwd. De Westerkerk is gebouwd in Hollandse renaissancestijl en heeft de vorm van een dubbelkruis. Opvallend aan de kerk is het heldere, ongetemperde zonlicht, dat door 36 grote vensters van alle kanten - de kerk ligt helemaal vrij - naar binnen valt. Dit 'lichteffect' wordt nog versterkt door de witte muren binnenin de kerk. De buitenzijde van de kerk is rijkelijk voorzien van natuurstenen ornamenten ontleend aan de classicistische vormentaal: voluten, siervazen, pilasters, driehoekige en gebogen frontons en een aantal grote Ionische zuilen. De toren staat aan de westgevel van de kerk, recht voor de middenbeuk. De toren werd boven afgesloten door een reusachtige keizerskroon, die Amsterdam volgens een privilege van Maximiliaan van Oostenrijk in 1489 boven haar wapen mocht voeren. Binnen is de kerk in kerstsfeer versierd. Samenkomst om 13.30uur bij de ingang. Schrijf je nu in voor deze excursie; er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Kaarslichtdiner en -concert

Datum en tijd: 20 december 2018 vanaf 17.30 uur
Locatie: Restaurant-Café In de Waag en de Portugese Synagoge
In de Waag, kaarslichtdinerKosten: € 49,00 per persoon voor een combinatieticket
Een unieke combinatie: begin deze avond bij Restaurant-Café In de Waag, waar je de warmte en interessante geschiedenis van dit gebouw direct bij binnenkomst voelt. Met de 300 echte kaarsen in grote kandelaren ademt dit gebouw een romantische sfeer, waarin je kunt genieten van een heerlijk driegangendiner. Hierna waan je je terug in de tijd van de Gouden Eeuw in de Portugese Synagoge. Het 17de eeuwse interieur is nog 100% intact en er is geen verwarming en elektriciteit. Bezoek een kaarslichtconcert en geniet van live jazz, klezmer of klassieke muziek. Deze maand: het Domenica Strijktrio; een programma met o.a. de indrukwekkende 'Passacaglia en fuga' van Hans Krása. De magische sfeer door de honderden branden kaarsen gecombineerd met unieke muziek zorgen ervoor dat je deze avond nooit meer vergeet! Via deze link boek je ofwel een ticket voor alleen het concert ofwel een combinatieticket voor het kaarslichtdiner én -concert.

PopQuiz

Popquiz in ZiltDatum en tijd: 20 december 2018 om 20.30 uur
Locatie: Café Zilt
De derde donderdag van de maand is het weer tijd voor de PopQuiz in cafe ZILT; inmiddels al bijna tien jaar een begrip en wel van legendarische proporties. Ditmaal samengesteld en gepresenteerd door MC Michael B. Deelname is gratis en toch zijn er ook prijsjes te winnen. Komt allen want gezellig en leuk. Reserveren is niet mogelijk dus kom op tijd want vol is vol.

Amsterdam Light Walk

Amsterdam light festival amstel verlichtDatum en tijd: 27 december 2018 van 16.30 tot 23.15 uur
Locatie: Binnenstad van Amsterdam
Beleef met de Amsterdam Light Walk op Derde Kerstdag een sfeervolle en winterse avondwandeltocht. Met routes van 10 of 15 km wandel je langs verlichte historische grachten, door sfeervolle straten en langs de unieke kunstwerken van het Amsterdam Light Festival. Dompel je op donderdagavond 27 december onder in een sprookjesachtig Amsterdam! Schrijf je nu in een verzeker jezelf van een startbewijs, de 10 km was vorig jaar namelijk snel uitverkocht.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl