Wandelroute Oude Stad

Ontdek de veelzijdigheid van de historische binnenstad: Chinatown, De Wallen, kleine winkeltjes en culinaire hoogstandjes. Haal de plattegrond met de route op en bekijk de bezienswaardigheden op de route via je telefoon.

A. De Waag

De Waag op de Nieuwmarkt in Amsterdam

Toen het waaggebouw op de Dam te klein was geworden, kreeg de voormalige stadspoort 'Sint Antoniespoort' vanaf 1617 zijn nieuwe functie als waag. Hier lieten de handelaren hun goederen wegen. Op de bovenste verdieping huisvestten zich gilden, waaronder het chirurgijnsgilde. In 1632 schilderde Rembrandt hier De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp'. In het gebouw is tegenwoordig Café-Restaurant In de Waag gevestigd, waar je in de wintermaanden dagelijks wel 300 kaarsen kunt tellen. De naam van de Nieuwmarkt, het plein waar de waag op staat, geeft aan dat op dit plein de nieuwe markt werd gehouden, toen de stad uit moest breiden en de 'oude markt' niet langer op de Dam kon worden gehouden. Nog steeds is er elke zaterdag een biologische markt op de Nieuwmarkt.

Ga aan de achterzijde van de Waag de Zeedijk op. Het volgende stoppunt zie je aan de linkerkant.

B. Boeddhistische Tempel

De Boeddhistische Tempel op de Zeedijk

Deze tempel genaamd 'Fo Guang Shan He Hwa' is in 2000 gebouwd en wordt bewoond en beheerd door een abdis en vier nonnen. De tempel is gewijd aan Guan Yin, een vrouwelijke Boeddha. Haar naam betekent: 'de wijze vol mededogen'. Haar beeld is te bewonderen in de openbare ruimte van de tempel. De Zeedijk en Nieuwmarktbuurt wordt ook wel het Chinatown van Amsterdam genoemd; het is de buurt waar begin 20e eeuw de eerste Chinezen zich in Europa vestigden. In deze buurt vinden we veel Chinese winkels, warenhuizen zoals Toko Dun Yong, restaurants als Nam Kee en Sea Palace. Zelfs de straatnaambordjes zijn ook in het Chinees weergegeven. Deze Chinese buurt is uniek in de wereld, omdat er naast de Chinese ook zoveel andere nationaliteiten in gevestigd zijn. Dat zie je onder andere ook terug aan de vele Thaise restaurants die je hier tegenkomt, waarvan Restaurant Bird onze favoriet is.

Ga verder op de Zeedijk en sla bij de 1e straat (Stormsteeg) rechtsaf. Bij Toko Dun Yong op de hoek ga je naar links, de Geldersekade op. Bij de Schreierstoren aan het einde maak je een scherpe bocht linksaf en ga je de Oudezijds Kolk in. Vervolgens rechtsaf de Zeedijk op. Je passeert Café de Roode Laars en Café In 't Aepjen en gaat linksaf en daarna meteen weer links, de Nieuwe Brugsteeg in. Aan je linkerhand zie je eetcafé De Haven van Texel. Ga rechtsaf de Oudezijds Voorburgwal op. Stoppunt C bevindt zich aan de rechterzijde op nr. 14.

C. Leeuwenburgh Huis

Het Leeuwenburgh Huis Amsterdam

De Leeuwenburgh (Oudezijds Voorburgwal 14) staat ook wel bekend als 'Het wapen van Riga'. Het werd in 1605 gebouwd door een koopman uit de Russische stad Riga. In de middelste gevelsteen zijn twee gekruiste sleutels te zien: het wapen van Riga. Op de linker gevelsteen is een fort afgebeeld met een leeuwenkop. Je bevindt je op de voormalige Bierkaai, hier kwamen de vaten met bier met schepen vanuit Duitsland aan. Sjouwers laadden en losten de zware vaten met bier. Deze mannen stonden bekend als onoverwinnelijke vechtersbazen, waarvan het spreekwoordelijke vechten tegen de bierkaai is afgeleid: je inzetten voor een hopeloze zaak. Naast de Leeuwenburgh vind je in een voormalig veilinghuis bierbrouwerij De Prael, met proeflokaal en winkel.

Loop een klein stukje verder de Oudezijds Voorburgwal op. Je passeert Museum Ons' Lieve Heer op Solder. Dit prachtige pand met bijzondere schuilkerk op zolder is zeker een bezoek waard. Sla direct rechtsaf de Heintje Hoekssteeg in. Heintje Hoek was in 1400 bestuurslid van de Schutterij van Amsterdam. De steeg komt uit op de Warmoesstraat en het volgende stoppunt bevindt zich op Warmoesstraat 44, 46, 48 en 50.

D. Bureau Warmoesstraat

Bureau Warmoesstraat Amsterdam

Tot eind 2000 was dit bekende politiebureau gevestigd in vijf panden die met elkaar verbonden waren door smalle gangen en steile trappetjes. Agenten kregen te maken met zakkenrollers, autokrakers, vandalen, drugshandelaren, liquidaties, straatroof, corruptie en illegaal gokken. De Zeedijk en Warmoesstraat waren straten waar je je in de jaren '70 tot begin jaren '90 maar beter niet kon komen. Appie Baantjer werkte maar liefst 28 jaar op dit bureau en op basis van zijn ervaringen schreef hij zijn beroemde misdaadromans geschreven. Oud-rechercheur Ton werkte ook bij Bureau Warmoesstraat in deze roerige periode en vertelt daar graag over tijdens een 'moordwandeling'. Sinds 1985 zorgt de NV Zeedijk voor meer evenwicht in het woon- en winkelaanbod op de Zeedijk en omliggende straten.

Ga linksaf de Enge Kerksteeg in om bij het volgende stoppunt uit te komen.

Zin in iets lekkers? Bij De Bakkerswinkel aan de Warmoesstraat 69 kan je terecht voor een heerlijke lunch, high tea of koffie met iets lekkers. Op weg naar stoppunt E kom je langs de Beurs van Berlage, waar je bij mooi weer bij Bistro Berlage kunt genieten op het terras.

E. Oude Kerk

Oude Kerk Amsterdam

De geschiedenis van de Oude Kerk gaat terug naar 1250, toen Amsterdam een kleine nederzetting aan de Amstel was. Elke keer als de stad economische voorspoed meemaakte, verbouwde en verfraaide men de kerk. Behalve de grafsteen van Saskia van Rijn (Rembrandt's vrouw), kun je hier grafmonumenten van beroemde zeeadmiraals, een prachtig orgel en een preekstoel uit 1640 bewonderen. De buurt rondom de kerk is divers: je vindt er dames achter de ramen, een kinderopvang, een koffieschenkerij en het Prostitutie Informatie Centrum.

Ga rechtsaf op de Oudezijds Voorburgwal en sla rechtsaf bij de Pijlsteeg, deze ligt tussen de Damstraat en het NH Collection Krasnapolsky Amsterdam Hotel. In deze steeg bevindt zich likeurdistilleerderij Wynand Fockink, met proeflokaal en winkel. Hier buigen ze voor een borrel! Om de hoek, een stukje verderop in de Warmoesstraat, vind je VR GameHouse, spannende virtual reality voor jong en oud. Het proberen waard! Aan het einde van de Pijlsteeg kom je op de Dam.

F. Paleis op de Dam

Paleis op de Dam

In 1648 kreeg de beroemde bouwmeester Jacob van Campen de opdracht om een indrukwekkend stadhuis te bouwen voor Amsterdam. Dit stadhuis is nu beter bekend als het Paleis op de Dam. Het is gebouwd op 13.659 palen en is een heel belangrijk Nederlands monument uit de Gouden Eeuw. De bouw kostte destijds maar liefst 8,5 miljoen gulden, een gigantisch bedrag in die tijd. Wanneer het Koninklijk Huis geen gebruik maakt van het paleis, is het prachtige gebouw opengesteld voor publiek. Het is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen.

Rechts van het Paleis staat de Nieuwe Kerk, waar je in het straatje aan de rechterkant bij Museumfoto een prachtig souvenir kunt laten maken van jezelf (of je kinderen) als meesterwerk. Vanaf de Singel maak je een prachtige vaartocht in een salonboot. De schipper vertelt hier zelf (wel in het Engels) over de bezienswaardigheden waar je langsvaart. Met het Paleis achter je ga je rechts langs het Nationaal Monument. Je passeert Ripley's Believe It or Not! , een aanrader voor kinderen en tieners. Ga rechtsaf de Nes in. Nes is een ander woord voor landtong en deze naam verwijst naar vroeger (voor de 14e eeuw), toen dit gebied moeras was. In de panden in de kleine steegjes aan de Nes zie je veel details die herinneren aan vroeger tijden. Ter hoogte van Nes 43/45 vind je Eetcafé De Brakke Grond op een schattig verborgen pleintje. Belgische biertjes, lunchgezelligheid en een lekker diner zijn hier gegarandeerd! Ga vanaf de Nes de Kalfsvelsteeg in en steek het brede Rokin over. Bij Starbucks ga je de Wijde Kapelsteeg in. Steek de Kalverstraat over en ga rechtdoor door de poort naar het Amsterdam Museum (dit gedeelte is gratis toegankelijk). Sla linksaf en ga door de Schuttersgalerij. De toegang naar stoppunt G bevindt zich vervolgens aan de rechterkant. 

G. Begijnhof

Begijnhof Amsterdam

Rond 1150 besloot een groep vrouwen hier een religieuze gemeenschap te vormen, met als voornaamste doel het verzorgen van zieken en het geven van onderwijs. Het Begijnhof bestond uit kleine huizen en een kerk, rondom een binnenplaats die 's avonds werd afgesloten. Neem eens een kijkje in deze oase van rust zo vlakbij de drukke Kalverstraat. De ingang bevindt zich aan het Spui, waar je iedere vrijdag de boekenmarkt vindt.

Via de andere entree van het Begijnhof zie je de Voetboogstraat en de Handboogstraat. Deze namen verwijzen naar de wapens waarmee hier schietoefeningen werden gedaan in de 17e eeuw. In de Voetboogstraat vind je een gedenksteen aan Joes Kloppenburg, die in 1996 op tragische wijze om het leven kwam door zinloos geweld. Ook in de Voetboogstraat: de beste frites van Amsterdam bij Vlaams Friteshuis Vleminckx (de rij gaat snel). In dezelfde steeg ga je voor Thais eten naar Silom Thai Brasserie, het zusje van Restaurant Bird op de Zeedijk. Met het Begijnhof achter je, ga je linksaf op het Spui. Passeer de Kalverstraat en het Rokin en ga rechtdoor de smalle Grimburgwal op. In september 2020 is hier een stuk van de kade ingestort, dat was landelijk te zien op het nieuws. Veel kademuren van de Amsterdamse grachten zijn toe aan renovatie, dit zijn grote, ingrijpende projecten. Over de brug na de Grimburgwal zie je het volgende stoppunt schuin links voor je.

H. Huis aan de drie grachten

Huis aan de drie grachten

Je bent zojuist de steeg Gebed Zonder End gepasseerd, is het je opgevallen? De naam van deze steeg is op de muur geschilderd, omdat het echte naambordje zo vaak gestolen werd. De steeg dankt haar naam aan de vele kloosters die in de Middeleeuwen in dit deel van Amsterdam stonden. Op de plek van het Gebed zonder End stond het Sint Claraconvent, een nonnenklooster gesticht rond 1397. In deze steeg vind je een verborgen parel: het romantische, mediterrane restaurant Kapitein Zeppos, al meer dan 20 jaar in eigendom van de sympatieke Bob en Claire.

De Oudezijds Voorburgwal is de oudste gracht van de stad, gegraven tussen 1342 en 1380. Veel huizen aan dit deel van de gracht zijn prachtig gerenoveerd, bijvoorbeeld dit 'Huis aan de Drie Grachten', met drie trapgevels op de hoeken. Op de gevelsteen staat 'Fluwelen Burgwal', dat verwijst naar de fluwelen kleding waarin de rijke mensen zich vroeger graag hulden. Steek de Oudezijds Achterburgwal over en ga door de poort van de Oudemanhuispoort. Hier is een dagelijkse boekenmarkt. Ga rechstaf en steek de brug over de Kloveniersburgwal over. Vervolgens direct naar rechts en dan linksaf. Je steekt dus NIET de Amstel over. De route vervolgt zich over de Groenburgwal, deze naam verwijst naar de favoriete kleur voor kleding van de adel. Ga rechtsaf op Raamgracht en steek aan het einde het water over naar links. Via de trap kom je op de (brede) Jodenbreestraat, waar je aan de overkant het volgende stoppunt ziet.

I. Sint Antoniesluis

Sint Antoniesluis

Deze sluis is aangelegd in 1602 en verbindt de Zwanenburgwal met de Oude Schans. De Sint Antoniesluis ververst het water in de grachten. Het scheve pand wordt het Huisje van Gosler genoemd; zo heette de ijzerhandel die hier begin 19e eeuw was gevestigd. Sinds 1973 is het huisje een rijksmonument en tegenwoordig is het een café: De Sluyswacht. Hier tegenover is museum Het Rembrandthuis gevestigd; het huis waar Rembrandt twintig jaar woonde en werkte, waar je nu nog een prachtige collectie van zijn etsen kan bewonderen en je je weer even terug zijn tijd waant.

Om de hoek in de Nieuwe Uilenburgerstraat, kun je hier een gratis rondleiding krijgen in de diamantfabriek van Gassan Diamonds. Gek op vintage kleding en accessoires? In de Sint Antoniesbreestraat vind je de drie winkels van BIS!, o.a. gespecialiseerd in army-kleding. Met je gezicht naar de sluis, ga je linksaf de Jodenbreestraat op. Steek over en ga rechts naast boekwinkel Pantheon de poort van het Zuiderkerkhof door. Hou de Zuiderkerk  aan je rechterhand en ga rechtdoor op de Zandstraat. Op Zandstraat 19 bevond zich eind 19e eeuw een 'Tusschenschool' waar maar liefst 300 kinderen op zaten. Ga aan het einde rechtsaf. Op de brug over de Kloveniersburgwal bevindt zich het volgende stoppunt.

J. Kloveniersburgwal

Kloveniersburgwal

De Kloveniersburgwal, in het hart van de oude stad, werd eind 15e eeuwe gegraven. De gracht bleef toen nog zeker 100 jaar de buitenste stadsgracht. De naam is afgeleid van de geweren (klovers) waarmee de schutterij (kloveniers) schietoefeningen deed. Op de hoek van de Kloveniersburgwal en de Amstel stond een herberg met portretten van de kloveniers, bij het huidige NH Doelen Hotel. Het beroemdste portret is natuurlijk 'De Nachtwacht' van Rembrandt.

Je kruist de Kloveniersburgwal op de brug tussen de twee Hoogstraten, de Oude en de Nieuwe Hoogstraat. Hier en op de andere twee 'Damstraatjes' vind je ongelooflijk veel leuke winkeltjes. Aan de Oude Hoogstraat 22 bevindt zich het kleinste huisje van Amsterdam (2,02 breed, 5 meter diep), waar theewinkel Het Kleinste Huis is gevestigd. Eigenaar Niels vertelt graag over zijn huisje en alle smaken thee. Andere leuke tips zijn de winkel Capsicum met prachtige stoffen en Antiquariaat Kok & Zn. met duizenden boeken en kaarten. Ook The Old Man, Fantasy Shop Chimera en Asian Spirit zijn bijzondere speciaalzaken in dit gebied, die bewijzen dat dit gebied vaak ten onrechte wordt aangemerkt als 'te toeristisch'.

Als je verder gaat op de Kloveniersburgwal richting de Waag ben je weer bij stoppunt A.

Nieuwsbrief

Maandelijks leuke nieuwtjes!