Speurtochten voor scholen in Amsterdam

speurtocht schoolDat Amsterdam een geweldige plek is voor een schoolreis of studententrip is al meer dan eens gebleken; wij ontvangen regelmatig leerlingen van basisscholen, middelbare scholen en studenten voor een speurtocht, sommige scholen komen zelfs jaarlijks terug! Wij hebben speurtochten voor jong en (wat) oud(er) in zowel het oude centrum van de stad als in de Jordaan; voor ieder wat wils!

Duur: 2-3 uur
Prijs: € 5,00 per persoon
Vanaf 5 personen (kleinere groepen: minimum € 25,00)
Betalen met CJP-geld mogelijk

 

Wij hebben voor scholen de volgende speurtochten beschikbaar:
- De Kinderspeurtocht duurt circa 2 uur en is geschikt voor kinderen tot en met 12 jaar; ideaal voor een schoolreisje of Amsterdamuitje voor een basisschool! Deze speurtocht behandelt onderwerpen als de VOC en de Gouden Eeuw, Chinatown en De Dam en is erop gericht de kinderen al speurend en interactief meer kennis op te laten doen over het heden en verleden van Amsterdam.
- De Kinderspeurtocht door de Jordaan en grachtengordel is nieuw en geschikt voor kinderen van circa 6 t/m 12 jaar. Deze speurtocht duurt circa 2 uur en behandelt veel standbeelden, bijzondere gebouwen en de geschiedenis van de grachten en van de Jordaan op een speelse manier.
- De Historische speurtocht duurt 3 uur en gaat een stuk dieper in op de geschiedenis van het oude centrum van Amsterdam. Deze tocht is daarom meer geschikt voor middelbare scholieren of studenten.
- De Kleurrijke speurtocht duurt circa 2,5 uur en gaat meer over het losbandige Amsterdam; onderwerpen als criminaliteit, drugs en prostitutie zullen hierbij aan bod komen en de tocht loopt daarom ook over de Wallen. Wij achten deze speurtocht geschikt voor kinderen vanaf 14 jaar en wordt regelmatig besteld voor studenten.
- De Jordaanspeurtocht duurt circa 3 uur en loopt door de hele Jordaan heen. Tijdens de tocht worden verschillende onderwerpen over de Jordaan behandeld. Deze speurtocht is geschikt voor middelbare scholieren of studenten.

Indien je niet zeker bent welke tocht geschikt is voor jouw leerlingen kunnen wij voorbeelden van de verschillende speurtochten toesturen.

De leerlingen lopen de speurtocht in kleine groepen. Elke groep krijgt een map met een plattegrond waarop de route staat aangegeven, een beschrijving van de bezienswaardigheden en een invulformulier met pen. De leerlingen zullen moeten samenwerken en de taken verdelen en afwisselen: zij moeten de weg vinden, de route volgen, de antwoorden zoeken, invullen en puzzelen. Elke groep start op een ander punt in de route of start net na elkaar, zodat zij elkaar niet in de weg lopen. Omdat de route een cirkel is (waar je begint, daar eindig je), lopen zij als het ware een rondje, achter elkaar aan. De groepen verzamelen aan het einde weer allemaal op dezelfde plek.

Iedere groep krijgt een kant en klaar pakket waarmee zij op pad kunnen gaan; de tocht lopen de scholieren (bij jonge kinderen o.l.v. eigen begeleiders) op eigen gelegenheid. Een speurtochtpakket bestaat uit een stevige beschermmap, de speurtocht met tekst en kleurenfoto's bij de stoppunten en een antwoordformulier. Op een geplastificeerde plattegrond staan de wandelroute en de stoppunten duidelijk aangegeven. Iedere groep krijgt ook een pen en we geven de juiste antwoorden in een gesloten envelop aan één van de begeleiders/docenten. Zo kunnen jullie na afloop zelf beoordelen hoeveel vragen juist beantwoord zijn. Iedere deelnemer ontvangt een citymap van Amsterdam. Alle pakketten kunnen jullie na afloop houden en hoeven niet weer ingeleverd te worden. Indien gewenst kunnen we ook extra verdiepingsstof toemailen, met algemene informatie over de stad vroeger en nu. Als de leerlingen dit van te voren doorlezen zullen zij alles wat ze op de dag zien (nog) beter in perspectief kunnen plaatsen.

Bestel een speurtocht voor het schoolreisje/uitje naar Amsterdam

Je kunt de speurtocht telefonisch of per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. bij ons bestellen. Geef hierbij aan dat het om een schoolspeurtocht gaat en hoeveel personen de speurtocht gaan doen. Wij bereiden het materiaal voor, geven ter plaatse uitleg aan de leerlingen/studenten en wijzen de groepen de juiste kant op. Als begeleiders/docenten hoeven jullie zelf niets voor te bereiden en de scholieren/studenten wandelen tussen de 2 en 3 uur door de Oude Stad of Jordaan terwijl zij leren over de geschiedenis van Amsterdam. De speurtocht kan uitgebreid worden met een gezamenlijke vaartocht over de grachten. Van onze partner Lovers mogen wij een rondvaart van 1 uur aan scholen aanbieden voor € 7,50 per persoon (prijs geldt zowel voor leerlingen/studenten als begeleiders/docenten), wanneer ook de betaalde speurtocht wordt afgenomen. De normale prijs voor deze rondvaart is € 16,00 per persoon. Sinds begin 2019 zijn wij onderdeel van CJP en kunnen schoolgroepen ook met CJP-Geld betalen bij ons.

Reacties op schoolspeurtochten

"Met veel plezier en enthousiasme hebben onze leerlingen vandaag de speurtocht gedaan, bedankt voor de prettige samenwerking."
"De leerlingen en begeleiders vonden het fantastisch, waren erg enthousiast en hebben een boel opgepikt en geleerd."

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl