Speurtochten voor scholen in Amsterdam

speurtocht schoolDat Amsterdam een geweldige plek is voor een schoolreis of studententrip is al meer dan eens gebleken; wij ontvangen regelmatig leerlingen van basisscholen, middelbare scholen en studenten voor een speurtocht, sommige scholen komen zelfs jaarlijks terug! Wij hebben speurtochten voor jong en (wat) oud(er) in zowel het oude centrum van de stad als in de Jordaan; voor ieder wat wils!

Duur: 2-3 uur
Prijs: € 5,00 per persoon
Vanaf 5 personen (kleinere groepen: minimum € 25,00)

"De leerlingen en begeleiders vonden het fantastisch, waren erg enthousiast en hebben een boel opgepikt en geleerd."

Wij hebben voor scholen de volgende speurtochten beschikbaar:
-De Kinderspeurtocht duurt ca. 2 uur en is geschikt voor kinderen tot en met 12 jaar; ideaal voor een schoolreisje of Amsterdamuitje voor een basisschool! Deze speurtocht behandelt onderwerpen als de VOC en de Gouden Eeuw, Chinatown en De Dam en is erop gericht de kinderen al speurend en interactief meer kennis op te laten doen over het heden en verleden van Amsterdam.
-De Kinderspeurtocht door de Jordaan en grachtengordel is nieuw en geschikt voor kinderen van ca. 6 t/m 11/12 jaar. Deze speurtocht duurt ca. 2 uur en behandelt veel standbeelden, bijzondere gebouwen en de geschiedenis van de grachten en van de Jordaan op een speelse manier.
-De Historische speurtocht duurt 3 uur en gaat een stuk dieper in op de geschiedenis van het oude centrum van Amsterdam. Deze tocht is daarom meer geschikt voor middelbare scholieren of studenten.
-De Kleurrijke speurtocht duurt ca. 2,5 uur en gaat meer over het losbandige Amsterdam; onderwerpen als criminaliteit, drugs en prostitutie zullen hierbij aan bod komen en de tocht loopt daarom ook over de Wallen. Wij achten deze speurtocht geschikt voor kinderen vanaf 14 jaar, en wordt regelmatig besteld voor studenten.
-De Jordaanspeurtocht duurt ca 3 uur en loopt door de hele Jordaan heen. Tijdens de tocht worden verschillende onderwerpen over de Jordaan behandeld. Deze speurtocht is geschikt voor middelbare scholieren of studenten.

Als u niet zeker bent welke tocht geschikt is voor uw leerlingen kunnen wij u enkele voorbeelden van stoppunten van de verschillende speurtochten toesturen.

De kinderen lopen de speurtocht in kleine groepen. Elke groep krijgt een map met een plattegrond waarop de route staat aangegeven, een beschrijving van de bezienswaardigheden en een invulformulier met pen. De leerlingen zullen moeten samenwerken en de taken verdelen en afwisselen: zij moeten de weg vinden, de route volgen, de antwoorden zoeken, invullen en puzzelen. Elke groep start op een ander punt in de route, zodat zij elkaar niet in de weg lopen. Omdat de route een cirkel is (waar je begint, daar eindig je ook weer), lopen zij als het ware een rondje, achter elkaar aan. Uiteraard verzamelen de groepen aan het einde weer allemaal op dezelfde plek.

Per groep krijgt u een kant en klaar pakket waarmee u op pad kunt gaan wanneer u wilt; de tocht lopen de scholieren (bij jonge kinderen o.l.v. eigen begeleiders) op eigen gelegenheid. Een speurtochtpakket bestaat uit een stevige beschermmap, de speurtocht met tekst en kleurenfoto's bij de stoppunten en een antwoordformulier. Op een geplastificeerde plattegrond staan de wandelroute en de stoppunten duidelijk aangegeven. U krijgt ook een pen en de juiste antwoorden in een gesloten envelop. Zo kunt u zelf beoordelen hoeveel vragen juist beantwoord zijn. Per kind ontvangt u een citymap van Amsterdam. Alle pakketten kunt u na afloop houden en hoeft u niet weer in te leveren.
Naast deze pakketten ontvangt u ook extra lesmateriaal, met algemene informatie over Amsterdam vroeger en nu. Als de leerlingen dit van te voren doorlezen zullen zij alles wat ze op de dag zien (nog) beter in perspectief kunnen plaatsen.

Bestel een speurtocht voor uw schoolreisje naar Amsterdam

U kunt de speurtocht telefonisch of per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. bij ons bestellen. Geeft u hierbij aan dat het om een schoolspeurtocht gaat en met hoeveel personen u de speurtocht gaat doen. Wij bereiden het materiaal voor, geven ter plaatse uitleg aan de leerlingen en wijzen de groepen de juiste kant op. U hoeft zelf niets voor te bereiden en de scholieren wandelen tussen de 2 en 3 uur door de Oude Stad of Jordaan terwijl zij leren over de geschiedenis van Amsterdam. De speurtocht kan uitgebreid worden met een gezamenlijke vaartocht over de grachten. Van onze partner Canal Company mogen wij de 100 Highlights Cruise aan scholen aanbieden voor € 7,50 per persoon (prijs geldt zowel voor leerlingen als begeleiders). De normale prijs voor deze rondvaart is € 16,00 pp.

Reacties op schoolspeurtochten

"Met veel plezier en enthousiasme hebben onze leerlingen vandaag de speurtocht gedaan, bedankt voor de prettige samenwerking."

"De leerlingen en begeleiders vonden het fantastisch, waren erg enthousiast en hebben een boel opgepikt en geleerd."

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl