Verzetsmuseum

Verzetsmuseum AmsterdamEen museum over Nederland in tijden van de Tweede Wereldoorlog.

Van mei 1940 tot mei 1945 was Nederland bezet door nazi-Duitsland; het Verzetsmuseum laat zien hoe de Nederlanders reageerden op de toenemende onderdrukking. Niet alleen aan het verzet wordt aandacht besteed: in verschillende vaste en tijdelijke tentoonstellingen wordt een beeld geschetst van de samenleving waarin het verzet heeft plaatsgevonden. Een belangrijk verhaal voor jong en oud!

Vaste tentoonstellingen

Nederland in de Tweede Wereldoorlog
Vaste tentoonstelling Verzetsmuseum AmsterdamWaan je terug ten tijde van de Tweede Wereldoorlog: grote kleurenposters op de muren en authentieke voorwerpen geven een globaal beeld van Nederland in bezettingstijd. Kijk door kijkgaten, klap panelen om en vind de geschiedenis van de mensen in oorlogstijd. Deze tentoonstelling is interactief opgebouwd en de bezoeker moet letterlijk zoeken en gluren naar wat zich destijds in het verborgene afspeelde. Lees meer informatie over deze vaste tentoonstelling op de website van het Verzetsmuseum.

Nederlands-Indië
In de afdeling over Nederlands-Indië wordt het verhaal verteld van mensen uit verschillende bevolkingsgroepen: blanke Nederlanders, Indische Nederlanders, Indonesiërs en Chinezen. Verzetsmuseum JuniorDe anekdotes worden getoond in decors die de sfeer van de situatie in beeld brengen. Daarnaast zijn ook hier veel bijzondere authentieke voorwerpen te zien, die het museum speciaal voor deze afdeling heeft verworven. In de opstelling komt ook het verzet tegen de Japanners - waarover weinig bekend is - uitgebreid aan bod.

Verzetsmuseum Junior
In de bekroonde juniortentoonstelling van het Verzetsmuseum gaat de jonge bezoeker per tijdmachine naar Nederland tijdens de oorlog. We volgen hier de verhalen van vier kinderen die tijdens de oorlog leefden: Eva (een Joods meisje), Jan (wiens ouders in het verzet zitten), Nelly (zit in de jeugdclub van de Nederlandse nazipartij) en Henk (uit een alledaags gezin). Verzetsmuseum JuniorVanuit deze vier invalshoeken maken jongeren kennis met de aangrijpendste periode uit de recente Nederlandse geschiedenis: het Verzetsmuseum vertelt een verhaal dat belangrijk is en belangrijk blijft. Wie Verzetsmuseum Junior bezoekt krijgt aan de balie een mooi speurboekje. Lees hier meer over deze vaste juniortentoonstelling.

Wist je dat de juniortentoonstelling ook een mobiele variant heeft? In een trailer van bijna 11 meter komt het verhaal van Eva, Jan, Nelly en Henk op aanvraag langs bij scholen, buurthuizen, evenementen en bibliotheken in Amsterdam en omgeving.

Tijdelijke tentoonstellingen

Tijdelijke tentoonstellingNaast de vaste tentoonstelling heeft het museum ook altijd een mooie tijdelijke tentoonstelling. Het museum vindt het belangrijk dat in deze tentoonstellingen een duidelijke link naar het heden wordt gelegd, zodat bezoekers zich goed in het verhaal kunnen verplaatsen. In onze evenementenkalender vind je de huidige tijdelijke tentoonstelling van het Verzetsmuseum.

Openingstijden en prijzen Verzetsmuseum

Maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur
Zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur

Volwassenen: € 12,00 per persoon
Kinderen van 7 t/m 17 jaar: € 6,50 per persoon
Familieticket: € 28,00
Het museum is gratis te bezoeken met een stadspas of Museumkaart.

Het museum is gesloten op 1 januari, 27 april en 25 december.

Adresgegevens en plattegrond

Verzetsmuseum
Plantage Kerklaan 61, 1018 CX Amsterdam
Telefoon 020-620 25 35
Bezoek ook de website van het Verzetsmuseum.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl