• Home
  • TIPS VAN LOCALS
  • Musea
  • Museum Ons' Lieve Heer op Solder

Museum Ons' Lieve Heer op Solder

Ons Lieve Heer Op SolderPrachtige schuilkerk op de zolder van een 17de eeuws woonhuis.

In het hart van het bruisende centrum bevindt zich een van de oudste musea van de stad: Ons’ Lieve Heer op Solder. Hier ervaart de bezoeker de Hollandse Gouden Eeuw op een bijzondere manier; een 17e eeuws woonhuis met een kerk op zolder. Maar liefst 350 jaar geleden kocht Jan Hartman het pand aan de Oudezijds Voorburgwal samen met de twee naastgelegen panden aan de Heintje Hoekssteeg. De zolderverdiepingen van de drie huizen verbouwde hij tot een katholieke huiskerk geheel volgens de toen geldende regels; aan de buitenkant doet niets een kerk vermoeden.

Ons Lieve Heer op Solder kamerOm het behoud van het monument zeker te stellen zijn alle woonruimtes, trappen en de schitterende zolderkerk gerestaureerd. Waar tientallen jaren geleden kasten omgebouwd werden tot vitrines met als doel er kunstvoorwerpen in te tonen, is nu het proces omgekeerd; vitrines zijn verwijderd en kasten zijn weer kasten. Uitgangspunt voor de restauratie en herinrichting is de oorspronkelijke functie. Als bezoeker ervaart u hoe de huiskerk eruit zag in de tijd dat deze in gebruik was als kerk. Kleur, licht, en inrichting ademen de sfeer uit van de periode waarin de laatste missen in de zolderkerk plaats vonden, eind 19de eeuw. De clandestiene kerken waren in deze periode van groot belang omdat zij het begin van de religieuze tolerantie markeerden.

Een gratis audiotour vertelt de verhalen van de verschillende periodes in het huis. Het museum heeft een nieuw entreegebouw met winkel en een gezellig café. Zo kunt u na de wandeling nog even nagenieten onder het genot van een hapje en drankje.

Rondleidingen

Vanwege de beperkte capaciteit van dit historische gebouw is het voor groepen noodzakelijk om zich vooraf aan te melden. Ons Lieve Heer op Solder altaarEen audiotour is inbegrepen in de toegangsprijs en is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Frans, Duits en Spaans. Een rondleiding met gids kan op aanvraag worden georganiseerd en is mogelijk in het Nederlands, Engels, Frans en Duits. Kosten: €95,- voor 1,5 uur rondleiding, € 70,- voor een rondleiding van 1 uur langs enkel de hoogtepunten van het museum (maximaal 10 personen per gids, 2 gidsen tegelijk beschikbaar). Groepsreserveringen zijn exclusief de toegangsprijs. Groepen worden vriendelijk verzocht om zich vooraf aan te melden via het boekingskantoor: bel naar 020 523 17 20 (maandag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur) of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Museum Ons' Lieve Heer op Solder met kinderen

Ons Lieve Heer op Solder altaarSpeciaal voor kinderen van 5 t/m 10 jaar is er de speurtocht 'Lieveheersbeestje op Solder'. Deze is verkrijgbaar voor slechts 1 euro bij de receptie. Voor kinderen van 10 t/m 12 jaar is er een gratis audiotour "Feest! Op Solder"; tijdens deze audiotour leren de kinderen meer over de oorsprong van Christelijke feestdagen, zoals Sinterklaas, Kerstmis, Pasen en Pinksteren.

Openingstijden en prijzen

Geopend maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur (kassa sluit om 17.45 uur)
Op zondagen van 13.00 tot 18.00 uur (kassa sluit om 17.45 uur)
Op Koningsdag is het museum gesloten
Op 1 januari, 25 december en 26 december is het museum geopend van 13.00 tot 17.00 uur
Op 31 december is het museum geopend van 10.00 tot 16.00 uur
Entreeprijs volwassenen: € 12,50
Kinderen 5 t/m 17 jaar: € 6,00
Kinderen t/m 4 jaar: gratis
CJP, Studentenpas, ISIC € 10,00. Museumkaart, ICOM, Rembrandtkaart, Stadspas, I amsterdam City Card, Holland Pass voucher, Voedselbank Cultuur gratis.

Adres en plattegrond

Museum Ons' Lieve Heer op Solder
Oudezijds Voorburgwal 38-40, 1012 GD Amsterdam
Telefoon 020 624 66 04
Ga naar de website van het museum voor meer informatie.

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.