• Home
  • TIPS VAN LOCALS
  • Musea
  • Museum Ons' Lieve Heer op Solder

Museum Ons' Lieve Heer op Solder

Ons Lieve Heer Op SolderPrachtige schuilkerk op de zolder van een 17de eeuws woonhuis.

In het hart van het bruisende centrum bevindt zich een van de oudste musea van de stad: Ons’ Lieve Heer op Solder. Hier ervaart de bezoeker de Hollandse Gouden Eeuw op een bijzondere manier; een 17e eeuws woonhuis met een kerk op zolder. Maar liefst 350 jaar geleden kocht Jan Hartman het pand aan de Oudezijds Voorburgwal samen met de twee naastgelegen panden aan de Heintje Hoekssteeg. De zolderverdiepingen van de drie huizen verbouwde hij tot een katholieke huiskerk geheel volgens de toen geldende regels; aan de buitenkant doet niets een kerk vermoeden.

NachtmisOm het behoud van het monument zeker te stellen zijn alle woonruimtes, trappen en de schitterende zolderkerk gerestaureerd. Waar tientallen jaren geleden kasten omgebouwd werden tot vitrines met als doel er kunstvoorwerpen in te tonen, is nu het proces omgekeerd; vitrines zijn verwijderd en kasten zijn weer kasten. Uitgangspunt voor de restauratie en herinrichting is de oorspronkelijke functie. Als bezoeker ervaart u hoe de huiskerk eruit zag in de tijd dat deze in gebruik was als kerk. Kleur, licht, en inrichting ademen de sfeer uit van de periode waarin de laatste missen in de zolderkerk plaats vonden, eind 19de eeuw.

Een gratis audiotour vertelt de verhalen van de verschillende periodes in het huis. Het museum heeft een nieuw entreegebouw met winkel en een gezellig café. Zo kunt u na de wandeling nog even nagenieten onder het genot van een hapje en drankje.Gevel

Rondleidingen

Door de beperkte ruimte is het noodzakelijk dat groepen van te voren reserveren. Een groep van maximaal 30 personen wordt opgedeeld in kleinere groepen van 10 personen. Een bezoek met rondleiding is mogelijk in het Nederlands, Engels, Frans en Duits. De kosten voor de rondleiding bedragen 60 euro, exclusief de entreeprijs. De maximale groepsgrootte is 10 personen per rondleider en er zijn 2 rondleidingen tegelijkertijd mogelijk. De afdeling publiek & educatie van het Amsterdam Museum verzorgt de reserveringen, zij zijn bereikbaar op: 020 523 17 20 (maandag t/m vrijdag tussen 13.00 en 17.00 uur)

Openingstijden en prijzen

Geopend maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur
Op zon- en feestdagen van 13.00 tot 18.00 uur
Op Koningsdag is het museum gesloten. Op 1 januari is het museum geopend van 13.00 tot 17.00 uur
Entreeprijs volwassenen: € 11,00
Kinderen 5 t/m 17 jaar: € 5,50
Kinderen t/m 4 jaar: gratis

Museum Ons' Lieve Heer op Solder met kinderen

Speciaal voor kinderen van 5 t/m 10 jaar is er de speurtocht 'Lieveheersbeestje op Solder'. Deze is verkrijgbaar voor slechts 1 euro.

Adres en plattegrond

Museum Ons' Lieve Heer op Solder
Oudezijds Voorburgwal 38, 1012 GD Amsterdam
Telefoon 020 624 66 04
Ga naar de website van het museum voor meer informatie.

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.