• Home
  • TIPS VAN LOCALS
  • Musea
  • Joods Historisch Museum

Joods Historisch Museum

Joods Historisch Museum - Foto: Marijke VolkersVier monumentale synagogen middenin het Joods Cultureel Kwartier.

In het Joods Historisch Museum, gevestigd in vier monumentale synagogen in het Joods Cultureel Kwartier, kom je meer te weten over het Nederlandse Joodse leven. Gedurende de 20e eeuw heeft de Joodse gemeenschap onbeschrijvelijk geleden en daarmee ook het Joods Historisch Museum. In 1933 opende het museum in de Waag, waar het in 1940 door de Nazi's werd gesloten. Na de Tweede Wereldoorlog opende het museum weer in 1955 met een klein deel van de oude collectie. Ruim dertig jaar later verhuisde het museum naar het Hoogduitse Synagogencomplex aan het Jonas Daniël Meijerplein. Dit complex was na de oorlog zeer verwaarloosd omdat er nog maar weinig over was van de JoodseJoods Historisch Museum - Foto: Ruud van Zwet gemeenschap. Op 3 mei 1987 werd het museum na een grote renovatie op deze locatie heropend.

Er worden diverse facetten van het Nerlandse Joodse leven getoond in het museum, zowel van toen als van nu. Er is een uitgebreide multimediale collectie te vinden, films, schilderijen, gebruiksvoorwerpen en 3D-presentaties. Ook zijn er het hele jaar door één of twee tijdelijke tentoonstellingen, hierover is meer te vinden in het evenementenoverzicht.

Joods Cultureel Kwartier

Joods Historisch Museum - Foto: Liselore KampingHet Joods Historisch Museum werd in 1993 uitgebreid met de Hollandse Schouwburg als Joods monument ter nagedachtenis aan de Joodse slachtoffers die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetters bijeen werden gebracht. In 2009 werden ook de Portugese Synagoge en Ets Haim aan het Joods Historisch Museum toegekend. Al deze locaties werden in 2012 samengebracht onder de naam Joods Cultureel Kwartier waardoor je nu alle musea kunt bezoeken met slechts één toegangskaartje.

Kindermuseum

In het Joods Historisch Museum vind je ook het Kindermuseum, een museum dat is vormgegeven als een huis met zes kamers. Hier maken kinderen op speelse wijze kennis Joods Historisch Museum - Foto: Liselore Kamping met het Joodse leven en de Joodse tradities. In iedere kamer is iets anders te doen en te ontdekken, zoals broodjes bakken in de koosjere keuken, Hebreeuws leren in de studeerkamer of muziek maken in de muziekkamer. Ook worden er iedere week activiteiten georganiseerd in het Kindermuseum.

Openingstijden en prijzen

Dagelijk geopend van 11.00 tot 17.00 uur
Op 17 april is het Joods Historisch Museum open van 11.00 tot 14.00 uur
Gesloten op 27 april, 30 september, 1 oktober, 9 oktober
Entreeprijs volwassenen: € 17,00
Kinderen 13 t/m 17 jaar: € 8,50
Kinderen 6 t/m 12 jaar: € 4,25
De entreekaarten voor het Joods Historisch Museum geven ook toegang tot de andere locaties van het Joods Cultureel Kwartier: de Portugese Synagoge, het Kindermuseum (binnenin het Joods Historisch Museum), de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum.

Adresgegevens en plattegrond

Joods Historisch Museum
Nieuwe Amstelstraat 1, 1011 PL Amsterdam
Telefoon 020 - 53 10 310
Ga naar de website van het Joods Historisch Museum

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl