Wandelroute door de oude binnenstad

Wandelroute Oude Binnenstad

Ontdek de veelzijdigheid van de oude binnenstad: de unieke bezienswaardigheden, gezellige winkelstraten en culinaire hoogstandjes in Middeleeuws Amsterdam.


De gratis plattegrond waar deze wandeling op staat is op te halen bij Restaurant In de Waag, waar je ook uitstekend terecht kunt voor een lekkere cappuccino, een tosti of een borrel; de perfecte locatie om deze wandeling te starten!

A) De Waag

Terras van In de Waag op de NieuwmarktToen het waaggebouw op de Dam te klein was geworden, kreeg de voormalige stadspoort 'Sint Antoniespoort' vanaf 1617 zijn nieuwe functie als waag. Hier lieten de handelaren hun goederen wegen. Op de bovenste verdieping huisvestten zich gilden, waaronder het chirurgijnsgilde. In 1632 schilderde Rembrandt hier 'De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp'. In het gebouw is tegenwoordig Café-Restaurant In de Waag gevestigd, waar je in de wintermaanden dagelijks wel 300 kaarsen kunt tellen. De naam van de Nieuwmarkt, het plein waar de waag op gevestigd is, geeft aan dat op dit plein de nieuwe markt werd gehouden, toen de stad uit moest breiden en de "oude markt" niet langer op de Dam kon worden gehouden.

B) Boeddhistische Tempel

Chinese tempelDeze tempel genaamd 'Fo Guang Shan He Hwa' is in 2000 gebouwd en wordt bewoond en beheerd door een abdis en vier nonnen. De tempel is gewijd aan Guan Yin, een vrouwelijke Boeddha. Haar naam betekent: 'de wijze vol mededogen'. Haar beeld is te bewonderen in de openbare ruimte van de tempel. De Zeedijk en Nieuwmarktbuurt wordt ook wel het Chinatown van Amsterdam genoemd; het is de buurt waar begin 20e eeuw de eerste Chinezen zich in Europa vestigden. In deze buurt vinden we veel Chinese winkels, warenhuizen zoals Toko Dun Yong, restaurants als Nam Kee en Sea Palace en zelfs de straatnaambordjes zijn ook in het Chinees weergegeven. Deze Chinese buurt is uniek in de wereld, omdat er naast de Chinese ook zoveel andere nationaliteiten in gevestigd zijn. Dat zie je onder andere ook terug aan de vele Thaise restaurants die je hier tegenkomt, waarvan Restaurant Bird bij uitstek de beste is.

Onderweg naar stoppunt C kom je langs Slagerij Vet, berucht om zijn verslavende 'broodje Zeedijk'. Ook kom je langs de brug naar de Binnen Bantammerstraat. Hier in de Lastagebuurt bevindt zich ook het unieke Amsterdams Marionetten Theater: een authentiek poppentheater met bijzondere operavoorstellingen, welke ook geschikt voor kinderen zijn. Zin in een borrel? Op het laatste stukje Zeedijk kom je de authentiek bruine café's De Roode Laars en In't Aepjen tegen, waar je fijn kunt borrelen. Om de hoek, op de Prins Hendrikkade, is Café De Groote Swaen, geheel in VOC stijl, ook leuk om te bezoeken. Laatste tip op dit stukje route, voordat je bij punt C aangekomen bent: bij De Haven van Texel kan je ongedwongen dineren, heb je voor ieder wat wils en kan je ook erg leuk (aan de oudste grachten van Amsterdam!) zitten om te borrelen.

C) Leeuwenburgh Huis

LeeuwenburghDe Leeuwenburgh, ook wel bekend als 'Het wapen van Riga', heeft een trapgevel, een houten frame en bakstenen muren. Het pand aan de Oudezijds Voorburgwal 14 werd in 1605 gebouwd door een koopman uit de Russiche stad Riga. In de middelste gevelsteen zijn twee gekruiste sleutels te zien: het wapen van Riga. Op de linker gevelsteen is een fort afgebeeld met een leeuwenkop. Je bevindt je hier op de voormalige Bierkaai, het deel van de Oudezijds Voorburgwal waar de vaten met bier met schepen vanuit Duitsland in Amsterdam aankwamen en waar de sjouwers werkten die de zware vaten met bier laadden en losten. De bewoners van dit deel van Amsterdam stonden bekend als onoverwinnelijke vechtersbazen, waarvan het spreekwoordelijke vechten tegen de bierkaai is afgeleid: je inzetten voor een hopeloze zaak. Hier vlak naast de Leeuwenburgh vind je in een voormalig veilinghuis de bierbrouwerij, het proeflokaal en de winkel van De Prael, waar je ook een interessante rondleiding kunt reserveren. Onderweg naar stoppunt I kom je langs Museum Ons'Lieve Heer op Solder. Deze bijzondere schuilkerk midden in de oude binnenstad van Amsterdam is zeker het bezoeken waard.

D) Bureau Warmoesstraat

Bureau WarmoesstraatTot eind 2000 was dit bekende politiebureau gevestigd in vijf panden die met elkaar verbonden waren door smalle gangen en steile trappetjes. Agenten kregen te maken met zakkenrollers, autokrakers, vandalen, drugshandelaren, liquidaties, straatroof, corruptie en illegaal gokken. De Zeedijk en Warmoesstraat waren straten waar je je in de jaren '70 tot begin jaren '90 maar beter niet kon komen. Baantjer, één van de agenten welke 28 jaar dienst had op dit bureau, heeft op basis van zijn ervaringen zijn beroemde misdaadromans geschreven. Oud-rechercheur Ton werkte ook bij Bureau Warmoesstraat in deze roerige periode en vertelt daar graag over tijdens een wandeling door zijn oude werkbuurt. In 1985 werd NV Economisch Herstel Zeedijk opgericht, dat panden opkocht en zorgde dat de buurt weer in evenwicht kwam. NV Zeedijk zorgt nog steeds voor dit evenwicht in woon- en winkelaanbod op de Zeedijk en de daaromheenliggende straten.

Lunchtip? Bij De Bakkerswinkel kan je terecht voor een heerlijke lunch, hartige taarten, zoete lekkernijen en nog veel meer! Onderweg van punt D naar stoppunt E kom je vlak langs de Beurs van Berlage, waar je bij Bistro Berlage op het zonnige terras kunt plaatsnemen en kunt genieten van culinaire hoogstandjes als diner, borrel of een heerlijke lunch.

E) Oude Kerk

Oude KerkDe geschiedenis van de Oude Kerk gaat terug naar 1250, toen Amsterdam een kleine nederzetting aan de Amstel was. Elke keer als de stad economische voorspoed meemaakte, verbouwde en verfraaide men de kerk. Behalve de grafsteen van Saskia van Rijn, kunt je hier grafmonumenten van beroemde zeeadmiraals, een prachtig orgel en een preekstoel uit 1640 bewonderen. De buurt rondom de kerk is divers: je vindt er de befaamde dames achter de ramen, een kinderopvang, een koffieschenkerij, het Prostitutie Informatie Centrum, maar bijvoorbeeld ook arcadehal TonTon Club.
Wanneer je terugloopt naar punt A, kom je door de Pijlsteeg, tussen de Damstraat en het NH Collection Krasnapolsky Amsterdam Hotel. In deze steeg vind je het proeflokaal en de destilleerderij van Wynand Fockink. Om de hoek, aan het einde van de Warmoesstraat, vind je Metropolitan, waar je de beste chocola van Amsterdam kunt proeven en the VR GameHouse, spannende virtual reality voor jong en oud.

F) Paleis op de Dam

Paleis op de damIn 1648 kreeg de beroemde bouwmeester Jacob van Campen de opdracht om een indrukwekkend stadhuis te bouwen voor Amsterdam. Dit stadhuis is nu beter bekend als het Paleis op de Dam. Wanneer het Koninklijk Huis geen gebruik maakt van het paleis, is het prachtige gebouw opengesteld voor publiek. Het is zeker de moeite waard om binnen een kijkje te nemen.

Wist je dat je aan de zijkant van de Nieuwe Kerk, bij Museumfoto, hilarische souvenirs kan maken van jezelf als meesterwerk? Een lekkere burger om de wandeling goed mee te starten haal je natuurlijk bij Ellis Gourmet Burger Gravenstraat. Een tip voor kinderen is Ripley's Believe It or Not! op de Dam.

Schuin achter de Dam, vanaf het Singel kan je een ontzettend leuke rondvaart van 1,5 uur maken in een mooie salonboot. Niet zo massaal en standaard als de gewone rondvaartboten; de schipper vertelt hier zelf (wel in het Engels) over de bezienswaardigheden waar je langsvaart. Lees hier meer over de Classic Canal Cruise en koop je tickets online.

Onderweg naar punt G kom je langs Nes, waar je op het pleintje Eetcafé De Brakke Grond vindt. Belgische biertjes, lunchgezelligheid en een lekker diner zijn hier gegarandeerd!

G) Begijnhof

BegijnhofRond 1150 besloot een groep vrouwen hier een religieuze gemeenschap te vormen, met als voornaamste doel het verzorgen van zieken en het geven van onderwijs. Het Begijnhof bestond uit kleine huizen en een kerk, rondom een binnenplaats die 's avonds werd afgesloten. Neem eens een kijkje in deze oase van rust zo vlakbij de drukke Kalverstraat. De ingang bevindt zich aan het Spui, waar je iedere vrijdag de boekenmarkt vindt. Mocht je een tussenstop willen maken, dan is er in de Voetboogstraat, de steeg tussen het Spui en de Heiligeweg, ontzettend lekkere Vlaamse frites te verkrijgen bij Vlaams Friteshuis Vleminckx. Deze sausmeester heeft de allerlekkerste sauzen voor bij de patatekes!
Voor ontzettend lekker Thais eten, zowel de authentieke gerechten als "ontdek"gerechten die minder bekend zijn, kan je in de Voetboogstraat perfect terecht bij Silom Thai Brasserie, het zusje van Restaurant Bird.

H) Huis aan de drie grachten

Huis aan de drie grachtenBen je wel eens in de steeg Gebed Zonder End geweest? Hier kom je langs op weg naar stoppunt C. Men vond de naam van deze steeg zo mooi, dat het naambordje maar op de muur is geschilderd, gezien het echte naambordje zo vaak werd gestolen. De steeg dankt haar naam aan de vele kloosters die in de Middeleeuwen in dit deel van Amsterdam stonden. Op de plek van het Gebed zonder End stond het Sint Claraconvent, een nonnenklooster gesticht rond 1397. In deze bijna verborgen steeg vind je ook het romantische restaurant Kapitein Zeppos

De Oudezijds Voorburgwal is de oudste gracht van de stad, gegraven tussen 1342 en 1380. Veel huizen aan dit deel van de gracht zijn prachtig gerenoveerd, bijvoorbeeld het Huis aan de Drie Grachten, met drie trapgevels op de hoeken. Op de gevelsteen staat 'Fluwelen Burgwal', dat verwijst naar de fluwelen kleding waarin de rijke mensen zich vroeger graag hulden.

I) Sint Antoniesluis

Sint AntoniesluisDeze sluis is aangelegd in 1602 en verbindt de Zwanenburgwal met de Oudeschans. De Sint Antoniesluis ververst het water in de grachten. Het scheve pand wordt het Huisje van Gosler genoemd; zo heette de ijzerhandel die hier begin 19e eeuw was gevestigd. Sinds 1973 is het huisje een rijksmonument en tegenwoordig is het een café: De Sluyswacht. Hier om de hoek, net op de Jodenbreestraat, is museum Het Rembrandthuis gevestigd; het huis waar Rembrandt twintig jaar woonde en werkte, waar je nu nog een prachtige collectie van zijn etsen kan bewonderen en waar je je weer even terug in Rembrandts tijd kan wanen. De studio van Rembrandt is geheel in originele staat teruggebracht! Als je net de hoek omgaat de Nieuwe Uilenburgerstraat in, kan je hier een gratis rondleiding in de fabriek van Gassan Diamonds, om meer te weten te komen over het slijpproces en het familiebedrijf.

Een kleine omweg voor vintage kleding? In de Sint Antoniesbreestraat vind je de drie winkels van BIS! Amsterdam. Hier kan je vintage dames- en herenkleding kopen, schoenen, tassen en accessoires en in de derde winkel vind je (tweedehands) leger- en marinekleding en -spullen.

J) Kloveniersburgwal

KloveniersburgwalTot het einde van de 16e eeuw was dit de buitenste stadsgracht. De naam is afgeleid van de geweren (klovers) waarmee de schutterij (kloveniers) schietoefeningen deed. Op de hoek van de Kloveniersburgwal en de Amstel stond een herberg waar portretten van de kloveniers hingen. Het meest beroemde portret is 'De Nachtwacht'.

Je kruist hier de Kloveniersburgwal op de brug tussen de twee Hoogstraten, de Oude en de Nieuwe Hoogstraat. Hier, en op de andere twee 'Damstraatjes' vind je ongelooflijk veel leuke winkeltjes, restaurantjes, enzovoort! Hier vind je onder andere het kleinste huisje van Amsterdam, waar theewinkel Het Kleinste Huis in is gevestigd. Eigenaar Niels kan je alles vertellen over dit lieve huisje en alle smaken thee. Andere leuke tips zijn de winkel Capsicum voor hun prachtige stoffen en Antiquariaat Kok & Zn. om rond te dwalen tussen duizenden boeken.

Afdrukken

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl