• Home
  • GRATIS
  • Gratis wandelroutes

Gratis wandelroutes

Hier vindt u de beschrijving van de drie wandelroutes die op de gratis plattegrond vermeld staan. Deze pagina is op dit moment (deels) nog in opbouw. Wij hebben u zoveel te vertellen over de oude binnenstad en zullen de informatie dagelijks aanvullen.

Route 1 Jordaan en Noordelijke Grachten

Wees u eigen gids en maak met de gratis plattegrond een wandeling langs de Jordaanse grachten, bezoek de unieke kleine restaurantjes en de stille hofjes waar je de drukte van de stad even vergeet. Miljoenen toeristen bezoeken per jaar het Anne Frank Huis en de Grachtengordel is terug te vinden op de UNESCO werelderfgoedlijst. Hier vind je ook prachtige winkels, bijzondere musea en gebouwen met een rijke geschiedenis.

A Café Thijssen

B Eenheid de sterkste keten

C Het Van Brienenhofje

D Huis met de Hoofden

F Torensluis

G Homomonument

H Anne Frank

I Zeven Keurvorstenhofje

J Lindengracht 206

Route 2 Zuidelijke Grachtenroute

Ontdek de statige grachten, ga winkelen in De 9 Straatjes, bezoek een Grachtenmuseum and geniet van een drankje met prachtig uitzicht. Deze wandeling beschrijft de stoppunten van de Zuidelijke grachtenroute.

A Museum Het Grachtenhuis

We beginnen bij Museum het Grachtenhuis aan de Herengracht 386: het ideale startpunt voor een wandeling over de grachten. In het monumentale pand aan de Herengracht reis je met een wervelende multimedia tour door 400 jaar geschiedenis.

B Johnny Jordaanplein

Na het overlijden van Johnny Jordaan (1989) is met ingezameld geld een standbeeld van hem op de Elandsgracht geplaatst, en in 1991 werd er een actie opgezet om dit stukje Jordaan ook naar deze volkszanger te noemen. Niet veel later was het Johnny Jordaanplein een feit. Later zijn er ook beelden van Tante Leen (1994), Johnny Meijer (1996), Manke Nelis (2005) en Bolle Jan en Mien Froger (2010) bijgevoegd. Het plein is onlangs gerenoveerd, er is o.a. een mooie speeltuin aan toegevoegd.

Ter hoogte van het Johnny Jordaanplein bevindt zich in de Prinsengracht het Woonbootmuseum. Hier kun je zien hoe het is om op een Woonboot te leven.

Op weg naar het volgende stoppunt geven wij graag als tip een adres waar je heerlijke kwaliteitshamburgers kunt eten: Ellis Gourmet Burger op huisnummer 422.

C Prinsengracht 681-693

Aan de overkant (Prinsengracht 681-693) zie je zeven pakhuizen met identieke halsgevels, die de namen van de zeven provinciën van de Republiek dragen. Ze zijn in het begin van de 18e eeuw gebouwd en bijna helemaal in oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Destijds werden de huizen gebouwd door Benjamin Dutry. Het was vrij bijzonder dat hij zoveel meters aan de gracht kon kopen om maar liefst zeven huizen naast elkaar te bouwen.

Het grote gebouw aan deze kant van de gracht (Prinsengracht 432-436) was van 1666 tot 1825 het Aalmoezeniersweeshuis. Hier kwamen de allerarmste vondelingen en wezen terecht, van ouders die niet waren aangesloten bij een kerkgenootschap. Het begon met 800 kinderen. Nog geen 15 jaar later was dit aantal al gestegen tot 1.300. Door vooral veel in te schikken en waar mogelijk uit te breiden wist men in 1807 maar liefst 2.554 kinderen te huisvesten. De leefomstandigheden waren slecht en veel kinderen waren ziek. Vanaf 1820 is men begonnen om de wezen te verhuizen naar het platteland.

Na de ontruiming werd het pand omgebouwd tot Paleis van Justitie, later Gerechtshof. Een aantal jaar geleden verhuisde het Gerechtshof naar Westerdok. Het enorme pand is voor maar liefst 61,3 miljoen euro verkocht aan een vastgoedontwikkelaar. Na een grootscheepse verbouwing komt er een tophotel in.

Toe aan een tussenstop? Bij De Biertuin op Prinsengracht 494 kun je niet alleen terecht voor een heerlijk speciaalbiertje, je kunt hier ook uitstekend terecht voor een lunch of diner.

D Grill's Hofje

E Amstelveld

F Magere Brug

G Thorbeckeplein

H Stadsarchief

I Gouden Bocht

J Bloemenmarkt

Route 3 Wandelroute oude binnenstad

A Paleis op de Dam

In 1648 kreeg de beroemde bouwmeester Jacob van Campen de opdracht om een indrukwekkend stadhuis te bouwen voor Amsterdam. Dit stadhuis is nu beter bekend als het Paleis op de Dam. Wanneer het Koninklijk Huis geen gebruik maakt van het paleis, is het prachtige gebouw opengesteld voor publiek. Het is zeker de moeite waard om binnen een kijkje te nemen.

B Begijnhof

Rond 1150 besloot een groep vrouwen hier een religieuze gemeenschap te vormen, met als voornaamste doel het verzorgen van zieken en het geven van onderwijs. Het Begijnhof bestond uit kleine huizen en een ker, rondom een binnenplaats die 's avonds werd afgesloten. Neem eens een kijkje in deze oase van rust zo vlakbij de drukke Kalverstraat. De ingang bevindt zich aan het Spui.

C Huis aan de drie grachten

De Oudezijds Voorburgwal is de oudste gracht van de stad, gegraven tussen 1342 en 1380. Veel huizen aan dit deel van de gracht zijn prachtig gerenoveerd, bijvoorbeeld het Huis aan de Drie Grachten, met drie trapgevels op de hoeken. Op de gevelsteen staat 'Fluwelen Burgwal', dat verwijst naar de fluwelen kleding waarin de rijke mensen zich vroeger graag hulden.

D Sint Antoniesluis

Deze sluit is aangelegd in 1602 en verbindt de Zwanenburgwal met de Oudeschans. De sluis ververst het water in de grachten. Het scheve pand wordt het Huisje van Gosler genoemd, zo heette de ijzerhandel die hier begin 19e eeuw was gevestigd. Sinds 1973 is het huisje een rijksmonument. Tegenwoordig is het een café: De Sluyswacht.

E Kloveniersburgwal

Tot het einde van de 16e eeuw was dit de buitenste stadsgracht. De naam is afgeleid van de geweren (klovers) waarmee de schutterij (kloveniers) schietoefeningen deed. Op de hoel van de Kloveniersburgwal en de Amstel stond een herberg waar portretten van de kloveniers hingen. Het meest beroemde portret is 'De Nachtwacht'.

F De Waag

Toen het waaggebouw op de Dam te klein was geworden, kreeg de voormalige stadspoort 'Sint Antoniespoort' vanaf 1617 zijn nieuwe functie als waag. Hier lieten de handelaren hun goederen wegen. Op de bovenste verdieping huisvestten zich gilden, waaronder het chirurgijnsgilde. In 1632 schilderde Rembrandt hier 'De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp'.

G Boeddhistische Tempel

Deze tempel genaamd 'Fo Guang Shan He Hwa'is in 2000 gebouwd en wordt bewoond en beheerd door een abdis en vier nonnen. De tempel is gewijd aan Guan Yin, een vrouwelijke Boeddha. Haar naam betekent: 'de wijze vol mededogen'. Haar beeld is te bewonderen in de openbare ruimte van de tempel.

H Leeuwenburgh Huis

De Leeuwenburgh, ook wel bekend als 'Het wapen van Riga', heeft een trapgevel, een houten frame en bakstenen muren. Het pand aan de Oudezijds Voorburgwal 14 werd in 1605 gebouwd door een koopman uit de Russiche stad Riga. In de middelste gevelsteen zijn twee gekruiste sleutels te zien: het wapen van Riga. Op de linker gevelsteen is een fort afgebeeld met een leeuwenkop.

I Bureau Warmoesstraat

Tot eind 2000 was dit bekend politiebureau gevestigd in vijf panden die met elkaar verbonden waren door smalle gangen en steile trappetjes. Agenten kregen te maken met zakkenrollers, autokrakers, vandalen, drugshandelaren, liquidaties, straatroof, corruptie en illegaal gokken. Baantjes, één van de agenten welke 28 jaar dienst had op dit bureau, heeft op basis van zijn ervaringen zijn beroemde misdaadromans geschreven.

J Oude Kerk

De geschiedenis van de Oude Kerk gaat terug naar 1250, toen Amsterdam een kleine nederzetting aan de Amstel was. Elke keer als de stad economische voorspoed meemaakte, verbouwde en verfraaide men de kerk. Behalve de grafsteen van Saskia van Rijn, kunt je hier grafmonumenten van beroemde zeeadmiraals, een prachtig orgel en een preekstoel uit 1640 bewonderen.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl