World Press Photo 2020

De wereldpremière van World Press Photo 2020 vindt plaats in De Nieuwe Kerk. Alle ruim 150 bekroonde beelden en video’s zijn er te zien, inclusief de prachtige World Press Photo of the Year en de World Press Photo Story of the Year. En natuurlijk vind je er veel indrukwekkende foto’s in de categorieën Nieuws, Portretten, Sport, Natuur en Milieu en de winnende films van de Digital Storytelling Contest. En deze editie is bijzonder want precies 65 jaar geleden vond de eerste expositie van World Press Photo plaats.

De World Press Photo of the Year is Straight Voice van de fotograaf Yasuyoshi Chiba. De winnende foto toont een jonge man, verlicht door mobiele telefoons, die protestgedichten voordraagt. Omringende demonstranten declameren slogans die oproepen tot een burgerregering tijdens een black-out in Khartoum (Soedan) op 19 juni 2019. De World Press Photo Story of the Year is Kho, the Genesis of a Revolt van Romain Laurendeau. De winnende serie vertelt het verhaal van de ontevreden Algerijnse jeugd die, door de autoriteit uit te dagen, de rest van de bevolking inspireerde om zich bij hun actie aan te sluiten. Zo ontstond de grootste protestbeweging – in decennia – in Algerije. Deze en ruim 150 andere bekroonde beelden van 44 fotografen uit 24 landen zijn te zien in De Nieuwe Kerk

Expositie in De Nieuwe Kerk

Afgelopen jaar werd de expositie al geheel vernieuwd met een museaal tentoonstellingsontwerp. Dit jaar wordt het ontwerp opnieuw aangepast om aan de maatregelen omtrent het coronavirus te kunnen voldoen. Het indrukkwekkende vloeroppervlak van De Nieuwe Kerk wordt volledig benut en bezoekers worden op diverse manieren gefaciliteerd zodat ze 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden. Inhoudelijk blijft de tentoonstelling ongewijzigd: de ruim 150 bekroonde beelden in acht categorieën worden gepresenteerd. Dit jaar zijn ook weer de World Press Photo Iconic Originals te zien. Een selectie van originele, vaak gesigneerde foto’s uit het verleden van de World Press Photo Contest. Die rijke geschiedenis en impact van World Press Photo Foundation krijgen aandacht in een apart gedeelte, waar ook de iconische tijdlijn prijkt met alle jaarwinnaars sinds de oprichting van de organisatie.

Audiotour via de app

Ook dit jaar nemen fotografen en visueel journalisten de bezoeker mee achter de schermen en vertellen in de Engelstalige audiotour hun persoonlijke verhaal met het hoe en waarom van hun winnende beelden. De Nederlandse versie wordt ingesproken door medewerkers van World Press Photo. De audiotour is inbegrepen in de ticketprijs en beschikbaar via een app. Voor meer informatie en tickets kun je terecht op de website van De Nieuwe Kerk.

Praktische details

Startdatum 27-10-2020 - 10.00
Einddatum 27-10-2020 - 17.00
Prijs per persoon € 12,50 per persoon
Locatie De Nieuwe Kerk