Micro Art Amsterdam in de Beurs van Berlage

Micro Art Amsterdam Hasan KaleLocatie: Beurs van Berlage
Data: 1 juli t/m 31 december 2019

Vanaf 1 juli vertoont de Beurs van Berlage haar kleinste tentoonstelling ooit! De werken zijn zo ontzettend klein dat ze met het blote oog bijna niet te zien zijn en je een speciaal vergrootglas nodig hebt om ze te bewonderen. Denk bijvoorbeeld aan een roos in een uitgeholde mensenhaar, de beroemde Nachtwacht op een pompoenpit, Santa Maria - het schip van Columbus dat bestaat uit 256 onderdelen – met een totale grootte van 3,4 millimeter!

Oekraïens nationaal bekende artiest Mykola Syadristy en Turks talent Hasan Kale stellen voor het eerst hun werken samen beschikbaar in deze unieke tentoonstelling.

De werken van Mykola, die voornamelijk bestaan uit edelmetalen als goud en platina, zijn tentoongesteld over de hele wereld en bewonderd door meer dan 160 staatshoofden, waaronder Jimmy Carter en Ban-Ki-Moon. Het grootste deel van zijn collectie staat in zijn eigen museum in Kiev: het Mykola Syadristy Museum of Microminiatures dat van Trip Advisor maar liefst vijf sterren krijgt.
Micro Art Amsterdam Mykola SyadristyOnder de meest aansprekende kunstwerken die in de Beurs van Berlage te zien zullen zijn, de kleinste windmolen ter wereld (1,8 millimeter klein en opgebouwd uit ruim 203 onderdelen) de eerder beschreven roos, gebouwd van ragfijn gouddraad in een uitgeholde menselijke haar, een driedimensionaal portret van Rembrandt gemaakt uit een pit van een sleedoorn en het schip van Columbus.

Hasan Kale viert dit jaar zijn 25e jubileum als schilder van miniatuurschilderijen. Hij schildert op voorwerpen uit ons dagelijks leven zoal een rijstkorrel, een spijker, een naald. Hij werkt al anderhalf jaar aan micro-uitvoeringen van de Nachtwacht van Rembrandt, welke te zien zullen zijn vanaf 1 juli in de Beurs. In Micro Art Amsterdam zijn vijftig werken van Hasan Kale te zien, inclusief vier micro reproducties van De Nachtwacht en vijf micro portretten van onze koninklijke familie.

Voor de werken van beide kunstenaars geldt: zien is geloven. De natuurgetrouwheid en detaillering van de kunstwerken zijn zo uitzonderlijk, dat alleen de eigen waarneming daarvan kan overtuigen. In het centrale deel van de tentoonstellingsruimte kunnen bezoekers documentaire films in verschillende talen bekijken. Ze laten zien hoe de kunstenaars hun creaties realiseren. Waar doorgaans eerst de film bekijken en daarna de kunstwerken de goede volgorde is, gaat dat hier andersom. Om goed te laten doordringen en te begrijpen wat de eigen ogen zojuist hebben gezien.

Openingstijden en prijzen

De tentoonstelling is dagelijks te zien van 10.00 tot 18.00 uur (kassa sluit om 17.00 uur). Ticketprijs volwassenen: € 15,00. Kinderen 4 t/m 18 jaar: € 10,00. Kinderen t/m 3 jaar: gratis. Groepen groter dan 20 personen € 10,00 per persoon. Meer informatie en tickets bestel je via de website van de Beurs van Berlage.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl