Laboratorium Rembrandt

Laboratorium RembrandtLocatie: Museum Het Rembrandthuis
Data: 21 september 2019 t/m 16 februari 2020

Laboratorium Rembrandt is de derde tentoonstelling van Museum Het Rembrandthuis dat dit Rembrandtjaar gehouden wordt. Bezoekers zullen in de schoenen stappen van de wetenschappers. Denk mee over de dilemma’s van onderzoekers en restauratoren op de plek waar Rembrandt zijn kunstwerken bijna 400 jaar geleden maakte.

Hoe maakte Rembrandt zijn schilderijen, etsen en tekeningen? En hoe onderzoeken wij dat tegenwoordig? In het najaar van 2019 wordt in het museum een laboratoriumachtige setting gecreëerd, waarin nieuwe inzichten worden blootgelegd over diverse schilderijen van Rembrandt, vondsten uit zijn beerput en zijn prenten en tekeningen.

Laboratorium Rembrandt, Marten en OopjenDe afgelopen jaren zijn diverse kunstwerken van Rembrandt door onderzoekers aan de nieuwste methoden onderworpen, waaronder Macro X-Ray Fluorescentie, kortweg macro-XRF. Hiermee kunnen we ín de verf van Rembrandts schilderijen kijken en onder andere veranderingen die tijdens het schilderen zijn gedaan in kaart brengen. Maar ook pigmenten, waarvan niet bekend was dat Rembrandt deze gebruikte, zijn zo gevonden. Sinds kort worden ook zijn tekeningen met deze methode onderzocht, om vast te stellen welke inkten hij gebruikte. Deze interactieve tentoonstelling brengt de wereld van het materiaal-technisch onderzoek tot leven voor zowel volwassenen als kinderen vanaf 6 jaar, dankzij de speciale Rembrandt Junior Lab-route – kunst meets wetenschap.

De tentoonstelling is opgebouwd in drie delen: ‘Verborgen ingrediënten’, ‘Rembrandt-raadsels’ en ‘Rembrandt aan het werk’. In elk deel komt een aantal lopende onderzoeken aan bod, waarin je als bezoeker de kans krijgt om mee te denken over de uitkomsten. In totaal worden zes cases met verschillende onderzoeksvragen uitgelicht, gepaard met vaak verrassende nieuwe inzichten.

Speciaal voor kleine ontdekkers

Laboratorium Rembrandt Jonge vrouw zittend bij een raamIn deze tentoonstelling, die door het ontwerp van Trapped in Suburbia een laboratorium-sfeer heeft gekregen, kijk je niet alleen met je ogen, maar ook met je handen! Elke jonge bezoeker vanaf 6 jaar krijgt bij binnenkomst in het museum een speciaal clipboard mee met een onderzoekskit. Aan de hand van vragen en opdrachten ga je zelf op onderzoek uit in de tentoonstelling. Op 12 plekken vind je een logo met ‘Rembrandt Junior Lab’, waarbij er iets te doen, te kijken of te leren is.
Zo vind je bij het onderdeel over Rembrandts etsen de vraag: ‘Is deze ets door Rembrandt gemaakt?’ Je speurt digitaal door verschillende watermerken om uit te vinden of er een match is met het watermerk dat je voor je ziet. Zo ontdek je uit welk jaar het papier komt, en of hierop dus door Rembrandt kan zijn gedrukt. Bij het onderdeel over Rembrandts tekeningen kun je met ganzenveren op een magic drawing board tekenen: hoeveel verschillende lijndiktes zijn er mogelijk? Ook kun je met behulp van UV-licht zien ‘wat wij over het hoofd zien’: ontdek wat je niet met het blote oog op een tekening kunt zien, maar wat er wel zit!

Openingstijden en prijzen

Dagelijks geopend van 10:00 - 18:00 uur. Het museum is gesloten op 27 april en 25 december. Op 24 en 31 december sluit het museum om 17:00 uur. Op 1 januari gaat het museum om 11:00 uur open. Entreeprijs volwassenen: € 14,00. Kinderen 6 t/m 17 jaar: € 5,00. Kinderen t/m 5 jaar: gratis. Diverse pashouders krijgen korting of hiervoor is de entree gratis. Alle prijzen zijn inclusief audiotour. Meer informatie vind je terug op hun website.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl