Kogels, verraad en brieven. Kroniek van een Joodse familie

Kogels, verraad en brieven. Een kroniek van een joodse familie.Locatie: Nationaal Holocaust Museum i.o.
Data: 28 oktober 2019 t/m 2 februari 2020

Een indrukwekkende tentoonstelling, over een confronterende familiegeschiedenis die zich uitstrekt van Polen en Oekraïne tot Nederland. In de tentoonstelling wordt voor het eerst in Nederland aandacht besteed aan de massamoord op ruim 1,5 miljoen Oost-Europese joden.

De tentoonstelling gaat over het bijzondere familieverhaal van de Amsterdamse filmmaker Willy Lindwer (1946), die bekend werd door zijn films over de Holocaust, Israël en het Midden-Oosten. Na de ontdekking van brieven van zijn opa Wolf en onthutsende vondsten bij de moordplek van zijn oma Ryfka in Oekraïne, besloot hij zijn familiegeschiedenis vast te leggen.

Verraad

Kogels, verraad en brieven. Een kroniek van een joodse familie.De ouders van Lindwer kwamen uit Galicië, een voormalige grensstreek tussen Polen en Oekraïne. In 1930 trokken zij, op de vlucht voor de slechte leefomstandigheden en het antisemitisme, naar Amsterdam, waar ze trouwden. In 1942 doken ze onder. Lindwers ouders en broer Jonas overleefden de oorlog, zijn opa Wolf overleed tijdens de onderduik aan een hartaanval. Een tante en een oom werden verraden en vermoord. Oma Ryfka en andere achtergebleven familieleden werden doodgeschoten aan de rand van een zelf gegraven massagraf in Oekraïne.

Kogels en brieven

Willy, die na de oorlog werd geboren, kreeg de brieven van zijn grootvader, en een dagboek van een joodse overlevende die getuige was van het verraad van zijn oom en tante. Een rabbijn gaf hem voorwerpen die gevonden waren in het massagraf waar Ryfka vermoord werd. Persoonlijke eigendommen, maar ook kogelhulzen. Lindwer is daarmee de schakel tussen drie verhaallijnen die West- en Oost-Europa met elkaar verbinden. Aan de hand van documenten, films, foto’s en objecten brengt het NHM i.o. deze verhalen samen.

Deze tentoonstelling is de laatste voordat de verbouwing van het Nationaal Holocaust Museum van start gaat.
Kogels, verraad en brieven is dagelijks te zien van 11.00 tot 17.00 uur (kassa sluit om 16.30 uur). Ticketprijs volwassenen: € 17,00. Kinderen 13 t/m 17 jaar: € 8,50. Kinderen 6 t/m 12 jaar: € 4,25. De entreekaarten voor het Nationaal Holocaust Museum geven ook toegang tot de andere locaties van het Joods Cultureel Kwartier: het Joods Historisch Museum incl. het Kindermuseum, de Portugese Synagoge, en de Hollandsche Schouwburg.

Een rondleiding is mogelijk voor deze tentoonstelling, op elk gewenst moment. Een rondleiding met een privégids van één uur kost € 80,00 (excl. entreekaarten) en jouw groep mag uit hooguit 15 personen bestaan.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl