A Muslim, a Christian and a Jew

A Muslim, a Christian and a JewLocatie: Ons' Lieve Heer op Solder
Data: 16 mei tot en met 3 november 2019
De expositie is verlengd tot en met 2 december!

“Ik lach niet om religie”, aldus Eran Shakine in een interview met Gregor H. Lersch, “ik lach om menselijk gedrag.” De Israëlische kunstenaar exposeert van 16 mei tot en met 3 november op de tweede etage van ons entreegebouw. A Muslim, a Christian and a Jew mag dan klinken als “het begin van een grap”, maar dit is verre van de kunstenaars bedoeling.

A Muslim, a Christian and a Jew, Knocking on Heavens DoorShakine illustreerde drie vergelijkbare figuren waarbij de religieuze achtergrond niet te identificeren is. Het resultaat is een stripachtig maar niet-stereotyperend beeld. De drie figuren, die door de negentiende-eeuwse kledij hetzelfde eruitzien, helpen elkaar tijdens hun reis op zoek naar Gods liefde. “Als je de mens ontdoet van alles wat hen onderscheidt”, aldus Shakine, “hebben we allemaal dezelfde basisbehoefte: we willen allemaal gelukkig zijn.”

Door in het Midden-Oosten op te groeien, probeer je volgens Shakine een normaal leven te leiden terwijl je je op de rand van een vulkaan bevindt. Met deze tentoonstelling wil de kunstenaar, die in totaal vijf oorlogen meemaakte, de kijker herinneren aan de eenvoud en nederigheid die hij vroeger nog weleens zag. “Het is belangrijk om de dingen om je heen met open ogen te bekijken.”

Over de kunstenaar

Eran Shakine werd in 1962 in Israël geboren. Zijn vader is Frans, zijn moeder Hongaars. Beiden overleefden de Holocaust en vertrokken na de Tweede Wereldoorlog naar Israël. Na in Parijs en New York te hebben gewoond, woont Shakine tegenwoordig in Tel Aviv. Zijn kunstwerken zijn opgenomen in de permanente collecties van het British Museum in Londen, het Suermondt Ludwig Museum in Aken, het Tel Aviv Museum of Art en het Israel Museum in Jeruzalem.

Openingstijden en prijzen

Geopend maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur (kassa sluit om 17.45 uur) en op zondagen van 13.00 tot 18.00 uur (kassa sluit om 17.45 uur). Op Koningsdag is het museum gesloten en op 1 januari, 25 december en 26 december is het museum geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Op 31 december is het museum geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Entreeprijs volwassenen € 12,50 p.p., kinderen 5 t/m 17 jaar € 6,00 p.p., kinderen t/m 4 jaar gratis. Diverse pashouders krijgen korting of hiervoor is de entree gratis. Meer informatie vind je terug op de website van Ons' Lieve Heer op Solder.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl