Evenementen Amsterdam november 2018

Hier vind je een greep uit de evenementen in Amsterdam in de maand november 2018, gesorteerd op datum. De evenementenkalender wordt dagelijks aangevuld. Staat er niets van jouw gading bij? Doe een gratis speurtocht door de oude stad of volg een interessante wandelroute met de gratis plattegrond met wandelroutes en bezienswaardigheden.

Excursie: Van Brienenhuis

ACHV excursie Van BrienenhuisDatum en tijd: 25 oktober 2018 om 20.00 uur
Locatie: Herengracht 284, Amsterdam
Kosten: € 12,50 per persoon
In 1728 lieten David Rutgers en zijn zusters Hillegonda en Margaretha het eenvoudige pand met trapgevel gebouwd in 1620, verbouwen tot een patriciërswoning in Lodewijk XIV-stijl. Grote delen van het huis en interieur stammen nog uit deze tijd. Deze excursie geeft een kijk op het leven aan de gracht in de 18e en 19e eeuw; Vereniging Hendrick de Keyser leidt je graag rond in dit bijzondere huis. Schrijf je nu in voor deze excursie; er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Museumnacht

Datum en tijd: 3 november 2018 van 19.00 tot 2.00 uur
Locatie: diverse locaties in de binnenstad Amsterdam
Museumnacht 2016 AmsterdamMidden in de nacht rondlopen in een museum… het klinkt als een enge film, maar dat is precies waar de Museumnacht om draait! In 18 jaar is deze speciale nacht uitgegroeid tot een van de grootste evenementen van de Amsterdamse binnenstad. 56 musea openen voor deze 19e editie weer hun deuren met een speciaal programma, geïnspireerd op de collecties of tentoonstellingen van de musea. Zo kan je in museum Ons' Lieve Heer op Solder de zolderkerk bewonderen in al haar glorie. De historische verlichting in het monument verhoogt de sfeer en voert je terug naar de 17de eeuw. Tijdens Museumnacht staat dit museum in het teken van families. Een Museumnacht-ticket biedt de bezoekers naast het bezoeken van de musea korting op afterparty’s en een gratis herhaalbezoek in een van de deelnemende musea (m.u.v. Artis) t/m 31 december 2018. Meer informatie vind je op de website van de Museumnacht.

Soldermissen

Soldermis november 2016Datum en tijd: 4 november 2018 om 11.00 uur
Locatie: Ons' Lieve Heer op Solder
In Parijs zijn er altijd al kunstenaarsmissen, door die inspiratie ontstond ook in Amsterdam voor kunstenaars een 'subparochie'. Met een eigen pastoor vierden de kunstenaars hun mis in de zolderkerk. Vanuit deze traditie is er nog altijd, elke eerste zondag van de maanden oktober tot en met mei, een ochtendmis. De missen beginnen om 11.00 uur. Toegang voor kerkgangers is gratis. Na afloop is er koffie in het museum.

Wolfie Mozart - dubbelconcert

Wolfie MozartDatum en tijd: 4 november 2018 om 15.00 uur
Locatie: Amsterdams Marionetten Theater
Prijs: volwassenen € 16,00, en kinderen € 7,50
De jonge Wolfgang Amadeus Mozart – Wolfie voor intimi. Wie kent hem niet? Zijn muziek is wereldberoemd, en nu is er eindelijk de kans om hem persoonlijk te ontmoeten! Voor een eenmalig concert komt hij speciaal naar Amsterdam. En: hij koos niet voor het Concertgebouw maar voor het Amsterdams Marionetten Theater! Wolfie treedt samen op met pianist Vaughan Schlepp. Wolfie en Vaughan speelden al eerder samen tijdens tournees van het marionettentheater in Frankrijk, Rusland en Italië. Ze zien beiden uit naar het weerzien in Amsterdam! En natuurlijk brengen ze ieder hun eigen instrument mee voor dit bijzondere concert... Koop hier je kaarten.

André Vrolijk's Talentenjacht op MS de Jordaan

André Vrolijk TalentenjachtDatum en tijd: 4 november 2018 van 18.30 tot 21.30 uur
Locatie: MS de Jordaan
Gratis entree
André Vrolijk, accordeonist in hart en nieren, vaste begeleider van o.a. het Zwanenkoor, bekend van radio en televisie. Innemend, altijd vriendelijk met een groot hart voor zijn zingende medemens. André Vrolijk en MS De Jordaan gaan in 2018 op zoek naar zangtalent waarmee André eind 2018 een CD op gaat nemen. Man/ Vrouw, (klein) koor, iedereen kan zich aanmelden om aan André's Talentenjacht mee te doen. Je kunt gratis aan boord stappen; consumpties en happen uit de kombuis tegen betaling aan boord verkrijgbaar. Meedoen: meld je hier aan!

Café Concerto

Café Concerto ZiltDatum en tijd: 4 november 2018 van 20.30 tot 23.00 uur
Locatie: Café Zilt
Alexander van Eerdwijk en Bas Vliegenthart presenteren een klassieke muziekprogramma met wisselende samenstellingen en verrassende stukken. Maandelijks onder de noemer Café Concerto, kan je komen luisteren naar een keur van zeer getalenteerde jonge muziekanten die op de eerste zondagavond van de maand de aanstaande werkweek een stuk dragelijker maken. Kom genieten van hele fijne klanken en het uitgebreide drankenassortiment van dit heerlijke bier- en whiskycafé.

Amstel Big Band in Casablanca

Amstel Big BandDatum en tijd: 5 november 2018 vanaf 20.30 uur
Locatie: Casablanca Muziek
Gratis entree
De Amstel Big Band is een 18 koppig semiprofessioneel jazzorkest, dat om de maand de eerste maandag van de maand optreedt in Casablanca. De band komt uit Amsterdam en staat sinds 2007 onder leiding van Sven Schuster (uitspraak: sjoester). De specialisatie op eigen composities van Schuster heeft geleid tot een ongewoon levendig en fris geluid. En… Groovy Like Hell. Funk en latin, oriental en boogaloo. Aanstekelijk swingende eigentijdse jazz. Muziek met een enorm potentieel voor beweging.

Open Ateliers Nieuwmarkt

open ateliers nieuwmarktData en tijd: 10 en 11 november 2018 van 12.00 tot 18.00 uur (opening vrijdagavond 9 november 20.30 uur in de Zuiderkerk)
Locatie: Zuiderkerk en Nieuwmarktbuurt
Gratis entree
Wie wil ontdekken hoe rijk het kunstleven is in de Nieuwmarktbuurt, kan dit weekend de Open Ateliers Nieuwmarkt bezoeken. De Open Ateliers begonnen in de jaren zeventig, toen kunstenaars hun ateliers openstelden uit solidariteit met bewoners. Het begint allemaal in de prachtige Zuiderkerk, waar van alle deelnemende kunstenaars een werk te zien is. Aan de hand van de plattegrond in het speciale boekje van de Open Ateliers Nieuwmarkt kunnen de werkplaatsen en woningen van de meer dan zestig deelnemende kunstenaars worden bezocht. Behalve in de Zuiderkerk zijn er ook andere tentoonstellingen waar werk van meerdere kunstenaars wordt getoond. Dit jaar is dat in de Uilenburgersjoel - waar ook de kindertentoonstelling is te zien - in Voxpop van de Universiteit van Amsterdam, in het Barbizon Hotel en in de Boomsspijker. Meer informatie is te vinden op de website van de Open Ateliers.

De wonderbaarlijke reis van Doctor Faust - High Tea

Datum en tijd: 11 november 2018 om 15.00 uur
Locatie: Amsterdams Marionetten Theater
Prijs: volwassenen € 30,00, en kinderen (t/m 14 jaar) € 25,00
Doctor Faust in het Amsterdams Marionetten TheaterAl die stoffige boekenwijsheid... Doctor Faust heeft er schoon genoeg van. Hij wil zélf de wereld ontdekken. Hij zoekt zijn heil bij de Magie en sluit een pact met de duivel: Mefisto is zijn gids bij zijn reis door de tijd en over de continenten. Casperl, het knechtje van Faust, staat heel anders in het leven dan zijn geleerde meester. Zijn motto: 'geniet en pluk de dag!' Geniet van een heerlijke high tea terwijl je dit muzikale poppenspel bekijkt. Een spannend avontuur vol magie en tovenarij, met humor én een vleugje filosofie. Koop hier je kaarten.

Rebecca & Friends

Rebecca FriendsDatum en tijd: 11 november 2018 van 15.00 tot 18.00 uur
Locatie: Kapitein Zeppos
Toegang: Gratis
Iedere tweede zondag van de komende maanden zullen Rebecca en haar friends bij ons te vinden zijn op het podium in café Zeppos om jullie een heerlijke muziekmiddag te bezorgen. Verwacht een enorm breed Jazz-repertoire, maar ook Spaanse, Braziliaanse en Franse chansons zullen de revue passeren. ortom, een heerlijke zondagmiddag in Zeppos!

PopQuiz

Popquiz in ZiltDatum en tijd: 15 november 2018 om 20.30 uur
Locatie: Café Zilt
De derde donderdag van de maand is het weer tijd voor de PopQuiz in cafe ZILT; inmiddels al bijna tien jaar een begrip en wel van legendarische proporties. Ditmaal samengesteld en gepresenteerd door MC Michael B. Deelname is gratis en toch zijn er ook prijsjes te winnen. Komt allen want gezellig en leuk. Reserveren is niet mogelijk dus kom op tijd want vol is vol.

Turn On The Lights Bijenkorf

Turn on the lights Bijenkorf 2016Datum en tijd: 16 november 2018 van 19.00-22.00 uur
Locatie: De Dam
De Bijenkorf viert de start van het feestseizoen met het evenement Turn on the Lights. Een traditie die nu al meer dan 10 jaar geleden klein begon in Amsterdam en ieder jaar meer publiek trekt. Het toppunt van de show is het aanzetten van de duizenden lichtjes op de gevel van warenhuis de Bijenkorf, gepaard met een prachtige vuurwerkshow. Na de show zal het Nederlandse warenhuis in het centrum van Amsterdam volgens de traditie een speciale winkelavond houden waarbij je tot 22.00 kunt genieten van speciale aanbiedingen of een hapje kunt eten bij het internationale restaurant. Hét perfecte moment dus om alvast cadeautjes voor Sinterklaas en Kerst in te slaan (of gewoon lekker voor jezelf te kijken)!

Sinterklaas intocht

SinterklaasDatum: 18 november 2018
Locatie: Kijk op de site voor route en tijden
Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint! Op 18 november aanstaande is het weer zover, iedereen heeft er weer een jaar op moeten wachten: Sinterklaas komt aan in Amsterdam! Zoals elk jaar maakt Sinterklaas met zijn pieten een ronde door Amsterdam om op alle kindergezichtjes een lach te toveren. Al ben je dit jaar lief geweest of niet... kom hem toejuichen wanneer hij zijn eerste passen van 2018 op Amsterdamse bodem zet! De route die hij dit jaar aflegt gaat eerst over het water vanaf de Omval over de Amstel, de Nieuwe Herengracht en het Scheepvaartmuseum. Vanaf hier gaan ze te voet verder over de Prins Hendrikkade, de Valkenburgerstraat, het Waterlooplein, het Rembrandtplein, de munt om daarna af te sluiten op de Dam.

Kaarslichtdiner en -concert

Datum en tijd: 22 november 2018 vanaf 17.30 uur
Locatie: Restaurant-Café In de Waag en de Portugese Synagoge
In de Waag, kaarslichtdinerKosten: € 49,00 per persoon voor een combinatieticket
Een unieke combinatie: begin deze avond bij Restaurant-Café In de Waag, waar je de warmte en interessante geschiedenis van dit gebouw direct bij binnenkomst voelt. Met de 300 echte kaarsen in grote kandelaren ademt dit gebouw een romantische sfeer, waarin je kunt genieten van een heerlijk driegangendiner. Hierna waan je je terug in de tijd van de Gouden Eeuw in de Portugese Synagoge. Het 17de eeuwse interieur is nog 100% intact en er is geen verwarming en elektriciteit. Bezoek een kaarslichtconcert en geniet van live jazz, klezmer of klassieke muziek. Deze maand: Sigrid Hagn en Janina Ibel: een Oostenrijks duo (piano en altviool) met muziek van joodse vrouwelijke componisten. De magische sfeer door de honderden branden kaarsen gecombineerd met unieke muziek zorgen ervoor dat je deze avond nooit meer vergeet! Via deze link boek je ofwel een ticket voor alleen het concert ofwel een combinatieticket voor het kaarslichtdiner én -concert.

De wonderbaarlijke reis van Doctor Faust

Datum en tijd: 24 november 2018 om 20.00 uur
Locatie: Amsterdams Marionetten Theater
Prijs: volwassenen € 16,00, en kinderen € 7,50
Doctor Faust in het Amsterdams Marionetten TheaterAl die stoffige boekenwijsheid... Doctor Faust heeft er schoon genoeg van. Hij wil zélf de wereld ontdekken. Hij zoekt zijn heil bij de Magie en sluit een pact met de duivel: Mefisto is zijn gids bij zijn reis door de tijd en over de continenten. Casperl, het knechtje van Faust, staat heel anders in het leven dan zijn geleerde meester. Zijn motto: 'geniet en pluk de dag!' Veel mensen kennen het Faust-verhaal over de man die zijn ziel aan de duivel verkoopt vooral door het beroemde werk van Goethe. Maar lang vóór Goethes tijd speelde de mythische Faustfiguur al een rol in het volkspoppenspel. Vanaf de late Middeleeuwen is het traditie dat elk poppentheater zijn eigen Faust-verhaal maakt. Ook het AMT maakte een eigen versie. Muziek speelt daarin een centrale rol. Een spannend avontuur vol magie en tovenarij, met humor én een vleugje filosofie. Koop hier je kaarten.

The Green Hour - Oscar Wilde

Datum en tijd: 24 november 2018 om 20.30 uur
Locatie: Geelvinck Pianola Museum
Prijs: € 15,00, Student € 12,50
The Green Hour(English spoken) Sold out twice and now back at this beautiful venue. Immerse yourself in the story of one of the best-loved writers in the English language! Simon Mulder and David Kwa will introduce you to the Green Fairy - absinthe -, bring prose, poetry and drama by Oscar Wilde and his contemporaries, and take you on a journey through his rise and fall. The Poetry Bar will serve absinthe accompanied by sonnets by the decadents. Daan van de Velde (piano) and Susanne Winkler (soprano) will perform Irish and English art songs. And there will be the very special performance of a long lost work for piano and voice on Wilde's 'Ballad of Reading Gaol'! Get your tickets at the website of Geelvinck Pianola Museum.

Amsterdam Light Festival

amsterdam light festivalData: 29 november 2018 t/m 20 januari 2019
Locatie: Binnenstad van Amsterdam
In de stad zijn verschillende sculpturen, projecties en installaties te zien van hedendaagse (internationale) kunstenaars. Water Colors is de vaarroute, deze neemt je mee langs de grachten van de historische binnenstad die verlicht zijn door kunstwerken. Dit jaar is het thema van het Amsterdam Light Festival 'The Medium is The Message'; de rol van licht in het overbrengen van een boodschap en de stad Amsterdam als medium voor het vertellen van bijzondere verhalen staan in deze editie centraal. Buiten de binnenstad staat ook de rest van de stad in het teken van de kleurrijke lichten: er zijn veel musea die meedoen met het festival en allerlei activiteiten voeren de bezoeker mee in de innovatie van lichtkunst. Kijk voor meer informatie over de kunstwerken en het programma op de website van het ALF.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl