De Grote Suriname Tentoonstelling

De Grote Suriname TentoonstellingLocatie: De Nieuwe Kerk Amsterdam
Data: 5 oktober 2019 t/m 2 februari 2020

Suriname en Nederland hebben een gedeeld verleden, maar de veelbewogen geschiedenis van het land staat nauwelijks in de Nederlandse schoolboeken. Daardoor ontstond bij De Nieuwe Kerk de ambitie om het land, de bewoners en zijn geschiedenis, met alle mooie én minder mooie aspecten, te laten zien aan een breed publiek.

De Grote Suriname Tentoonstelling; een meerstemmige (auto)biografie van een van de meest diverse landen van Zuid-Amerika.

Een indrukwekkende tentoonstelling

De Grote Suriname TentoonstellingHet indrukwekkende tentoonstellingsontwerp met levensgrote visualisaties, werd gemaakt door Bureau Caspar Conijn. Met banieren van bijna tien meter hoog creëerden de ontwerpers negen Surinaamse scènes. Beginnend met de inheemse bewoners, via het slavernij- en immigratieverleden tot de kleurrijke Marroncultuur en het feestrijke Paramaribo. Ruim driehonderd historische en hedendaagse objecten brengen een cultuurgeschiedenis in de breedste zin van het woord, in een unieke, uiterst gevarieerde combinatie.

De ruim 300 objecten komen uit tientallen musea en privécollecties in Suriname en Nederland, waaronder het Surinaams Museum, de Koninklijke Verzamelingen en het Tropenmuseum, dat met ruim 100 voorwerpen bijdraagt aan de tentoonstelling. Een aantal bijzondere bruiklenen is voor het eerst in Nederland te zien, zoals een precolumbiaans stenen masker van duizend jaar oud.

Op verzoek van De Nieuwe Kerk en ter gelegenheid van deze tentoonstelling schreef Humberto Tan het kinderboek Pirouette in Paramaribo. Een inspirerend verhaal over de elfjarige Gerda uit Paramaribo die ballerina wil worden. Ter gelegenheid van de Kinderboekenweek organiseert de kerk op woensdag 9 oktober om 14.30 uur een Meet & Greet met Humberto voor kinderen en hun ouders. Er zijn meer activiteiten in de Kinderboekenweek, kijk hiervoor op de website van De Nieuwe Kerk.

Openingstijden en prijzen

Dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur
Gesloten op 25 december
Entreeprijs volwassenen: € 18,00
Kinderen t/m 11 jaar: gratis

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl