Skip to main content

Paleiskwartier

De ondernemers van het Damrak, rondom de Dam, het Rokin, de Kalverstraat en de Nieuwendijk hebben de handen ineengeslagen en kiezen ervoor om hun buurt onder één noemer te promoten: het Paleiskwartier. Deze buurt kenmerkt zich door imposante gebouwen als het Paleis op de Dam, de Beurs van Berlage, de Bijenkorf, bekende pleinen als de Dam en het Beursplein en heeft een rijke geschiedenis.

Damrak en Beursplein

Het Damrak, de bruisende entree tot de binnenstad en daarmee de eerste indruk van de stad vanaf het Centraal Station, was tot 1845 het gedeelte van de Amstel tussen de Dam en het IJ. Tegenwoordig wordt deze straat gekenmerkt door grote flagshipstores, diverse hotels en eetgelegenheden en natuurlijk de nieuwe Noord/Zuidlijn. Het recentelijk gerenoveerde Beursplein, aan weerszijden geflankeerd door de imposante gebouwen van de Beurs van Berlage en de Bijenkorf, is een plein met mondiale allure geworden. Het zonnige terras van Bistro Berlage is niet te weerstaan voor een gezellige borrel, lunch of diner.

Dam

De Dam is wellicht het meest bekende plein van Nederland en onder andere de locatie van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Het Paleis op de Dam is gebouwd tussen 1648 en 1665 als stadhuis van Amsterdam naar ontwerp van Jacob van Campen en werd ook wel het achtste wereldwonder genoemd: zo'n geweldige indruk maakte dit gebouw op de Amsterdammers. Het plein wordt verder rondom afgebakend door de Nieuwe Kerk, de Bijenkorf, NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky, de Industrieele Groote Club en Madame Tussauds en biedt plaats aan kledingwinkels als H&M, musea als Ripley's Believe It or Not!, GASSAN Diamonds en diverse eetgelegenheden. Op het plein vindt men het Nationaal Monument op de Dam ter herdenking van de Tweede Wereld Oorlog. Ook biedt het plein toegang tot de Kalverstraat en Damstraatjes met daarin nog veel meer bijzondere winkels.

Rokin

Het Rokin heeft als deel van de zogenaamde 'Rode Loper' de laatste jaren wellicht de grootste verandering ondergaan; de straat die in vroegere tijden de eerste beurs van Amsterdam, de Nederlandse Bank en voorheen het NRC handelsblad huisvestte, heeft het Rokin heeft nu plaats gemaakt voor een prachtige fontein, bar/restaurant Het Groene Paleis en een metrostation van de Noord/Zuidlijn. De straat met bekende winkels als Scheltema, The Amsterdam Dungeon, maar bijvoorbeeld ook kleine speciaalzaken als Cave Rokin, heeft een mondaine uitstraling gekregen. Ter hoogte van de Langebrugsteeg, waar het in de jaren dertig van de 20e eeuw gedempte deel tussen de Dam en het Spui eindigt en waar het oorspronkelijke water van het Rokin tegenwoordig begint, vindt men het ruiterstandbeeld van Koningin Wilhelmina.

Kalverstraat en Heiligeweg

De Kalverstraat, vooral bekend als duurste straat van het Monopolyspel, is de meest bekende winkelstraat van Nederland. De ongeveer een kilometerlange straat loopt tussen de Dam en het Muntplein en telt 15 zijstraten en -wegen, waarvan de Heiligeweg de belangrijkste is. In de winkelstraat, die enkel door voetgangers te begaan is, vindt men bijna alle bekende modehuizen van Nederland, diverse fastfood-vestigingen zoals McDonald's en veel mooie boutiques. In deze straat is de De Papegaai - officieel de H.H. Petrus- en Pauluskerk - gevestigd, een voormalige rooms-katholieke schuilkerk. In een woonhuis tussen de Kalverstraat en het Rokin vond in 1345 het Mirakel van Amsterdam plaats, waardoor de jaarlijkse Stille Omgang nog steeds deels door de Kalverstraat heen trekt. Aan de Kalverstraat is een ingang van het voormalige Burgerweeshuis, waarin sinds 1975 het Amsterdam Museum gevestigd is. De Kalverstraat wordt halverwege gekruist door het Spui en huisvest ook de Kalverpassage, waarin onder andere het mooie Calf&Bloom en Blue Amsterdam, het hoogste punt van de Kalverstraat.

Nieuwendijk

Deze in het verlengde van de Kalverstraat gelegen straat vormde samen met de Kalverstraat de dijk aan de westelijke oever van de Amstel, oftewel het water Rokin-Damrak. Volgens archeologisch onderzoek verrezen hier rond 1225 al huizen die niet voor agrarische doeleinden bestemd waren. De Nieuwendijk, gelegen tussen de Dam en het station en welke na de bocht de Nieuwezijds Voorburgwal/Martelaarsgracht kruist, is tegenwoordig een bekende winkelstraat. De straat heeft de prachtige Beurspassage naar het Damrak en veel winkels gericht op dagjesmensen en toeristen, zoals Dille en Kamille, Van de Linde, Tip de Bruin en de Vreng.

Nieuwsbrief