Paleis op de Dam

Paleis op de damHet Koninklijk Paleis op de Dam is opengesteld voor publiek en de moeite waar om te bezoeken.

Het Paleis ligt aan het oudste plein van Amsterdam: De Dam. De naam Amsterdam is afgeleid van de dam in de rivier de Amstel. Het plein dat rond de dam werd gebouwd was en is nog steeds het historische hart van de stad. Oorspronkelijk heette het plein Plaetse, maar na de 16e eeuw werd het plein zelf ook ‘de Dam’ genoemd. Het plein was vroeger veel kleiner dan nu. Het kleine stadhuis dat zich aan het plein bevond werd al snel te klein en werd zodoende vervangen door het grote classicistische gebouw, nu bekend als het Koninklijk Paleis op de Dam.

Paleis op de Dam

De beroemde bouwmeester Jacob van Campen kreeg in 1648 de opdracht om voor de toen belangrijkste handelsstad ter wereld een imposant stadhuis te bouwen (tegenwoordig het Paleis op de Dam). Het is één van de drie paleizen die wordt gebruikt voor officiële ontvangsten. Wanneer het Koninklijk Huis geen gebruik maakt van het paleis, is het gebouw opengesteld voor publiek. Bekijk de immense Burgerzaal, bewonder de enorme kroonluchters en de marmeren vloer met wereldbollen en dwaal door de gangen en kamers. Het vernieuwde paleis is een bezoek meer dan waard (toegang: € 10,- kinderen tot 18 jaar gratis). Kijk voor meer informatie op de website van het Paleis op de Dam.

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond met wandelroute van Amsterdam Oude Stad leidt u via een stadswandeling langs interessante bezienswaardigheden in het oude centrum van Amsterdam.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl