Bloemgracht

Bloemgracht

Deze gracht, aangelegd in de eerste helft van de 17e eeuw, verbindt de Prinsengracht met de Lijnbaansgracht en loopt tussen (en evenwijdig) aan de Nieuwe Leliestraat en de Bloemstraat in het stadsdeel Amsterdam-Centrum. De gracht is vernoemd naar het Bolwerk de Bloem. Aanvankelijk waren op en nabij de Bloemgracht meerdere ververijen gevestigd en suikerfabriekjes waren er destijds op de gracht ook actief. Rembrandt van Rijn had op deze gracht een atelier.
In 1635 kwam er aan de Bloemgracht ook een cartografie. Familie Blaeu creëerde in 1662 de Atlas Maior (Grooten Atlas van Blaeu). Het bedrijf was aanvankelijk gevestigd op de hoek Bloemgracht/Tweede Leliedwarsstraat en later op de hoek van de Derde Leliedwarsstraat. Bloemgracht WesterkerkIn 1672 ging de drukkerij (aan de Gravenstraat) in vlammen op.
De drie gebouwen van Bloemgracht 87, 89 en 91 zijn De Drie Hendricken. Sinds de vorige eeuw zijn deze panden eigendom van de vereniging Hendrick de Keyser, een organisatie die zich inzet voor het behoud van historische panden in Nederland. De huizen, die dateren uit 1642, zijn gebouwd in renaissancestijl en zijn zeer goed bewaard gebleven. De drie gevelstenen, de 'Steeman', de 'Landman' en de 'Zeeman' verwijzen niet naar de beroepen van de bewoners maar naar drie manieren van leven. Het leven van een stedeling, een dorpeling en een zeeman.

Bruggen

Brug 120, De Atlasbrug over de Bloemgracht, hoek Derde Leliedwarsstraat (vernoemd naar de Atlas Maior).
Brug 121, Rosa Overbeekbrug, Eerste Bloemdwarsstraat naar Tweede Leliedwarsstraat (vernoemd naar fictieve vriendinnetje van Kees de jongen)
Brug 123, Kees de jongenbrug, Bloemgracht over Prinsengracht (vernoemd naar personage uit het boek met titel Kees de jongen van schrijver Theo Tijssen)

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond van de Jordaan en grachtengordel leidt u langs interessante bezienswaardigheden en tips van locals door deze speciale buurten van Amsterdam.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl