Grill's Hofje

Grills hofje

Eerste Weteringsdwarsstraat 19-35
Dagelijks open voor publiek, gesloten tussen 19.00 en 7.00 uur.

Tussen de Spiegelgracht en de Weteringstraat net onder de zuidelijke grachten vinden we Grill's hofje. Deze naam vinden we meteen boven de omlijste toegangsdeur op nummer 19. Dit hofje kenmerkt zich door de oude lantaarn die aan de buitenmuur prijkt en de 18e eeuwse klok een deur verder.

Anthonie en Elizabeth Grill

lantaarn beeldbank amsterdamIn de regentenkamer, boven de marmeren schoorsteen vinden we de namen en de sterfdata van de weldoeners van dit hofje:

Obiit 5 November 1727 - Obiit 7 Juny 1725, Anthonie en Elizabeth Grill, in den Echt vereenigd den 20 October 1693.
Anthonie Grill die met zijn echtgenoot
Mij heeft gesticht leert ons nog na hun doodt
Hoe ieder Lidt der Christelijke Kerke
Dient zijn Geloof te toonen door zijn Werke.

Indeling van het hofje

Het hofje bestond in die tijd uit acht beneden- en acht bovenwoningen, bestemd voor 32 bewoonsters. Dat betekende dat er in ieder woninkje (slechts bestaand uit één enkele kamer) twee bewoonsters woonden. Dit is echter vóór 1850 al veranderd, waarna de oudere dames ieder hun eigen kamer kregen. Later is er volop elektriciteit in het hofje aangelegd, een werkende waterleiding, en ook toiletten, hoewel de bewoonsters daar wel nog voor naar de binnenplaats moesten.

Bron van de zwart-wit foto: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam.

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond van de Jordaan en grachtengordel leidt u langs interessante bezienswaardigheden en tips van locals door deze speciale buurten van Amsterdam.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl