Skip to main content

Plan Waterloo historische foto's

Na de herinrichting van het pleintje in de zomer van 2009 ontwikkelde bewonersinitiatief 'Plan Waterloo' het projectvoorstel om historische foto’s te exposeren in de openbare ruimte van de Nieuwe Uilenburgerstraat. In de beeldbank van het Stadsarchief vonden zij documentaire-foto's in zwart/wit van de Joodse markt in de Nieuwe Uilenburgerstraat. De foto's zijn in 1935 gemaakt door de in Oostenrijk geboren joodse fotograaf Wolf Suschitzky. Na acht maanden voorbereiding zijn op 28 juni 2010 drie foto’s van Wolf Suschitsky in groot formaat op vinyldoeken in staalkabelframes geplaatst aan de gevel van het verdeelstation van Alliander (voorheen Nuon). De formaten zijn: 3.43 x 2.75 meter (2x) en 1.70 x 2.75 meter (1x).

Historische feiten

Naast de gevel van Alliander, is op 13 juli 2010 de bijbehorende gevelplaquette met informatie over de foto's geplaatst. Op deze plaquette zijn de drie foto’s van Wolf Suschitsky gegraveerd, samen met één foto uit het Stadsarchief uit 1943, waarop een praktisch lege Nieuwe Uilenburgerstraat te zien is met de ghettoborden ‘Joodsche wijk / Judenviertel’.

Het doel van de expositie is om bewoners, de buurt en vooral ook toeristen te kunnen laten genieten van het culturele verleden van de wijk en mensen te attenderen op de historische feiten middels de plaquette.

Nieuwsbrief